Zon in overvloed? Verzorg jezelf en anderen goed!

Volgens de weersvoorspellingen wordt het de komende dagen heel warm. Erg warme dagen zijn niet ongevaarlijk. Vooral ouderen, zieken en jonge kinderen lopen dan het risico op ernstige gezondheidsproblemen. Het bestuur vraagt de nodige maatregelen te nemen.

Iedereen verlangt elk jaar opnieuw naar de warme dagen, maar dat lekkere weer heeft soms minder prettige gevolgen. Zo sterven nog elk jaar honderden mensen aan de gevolgen van warmte. Vaak gaat het om alleenstaande ouderen of chronisch zieken. Geef deze kwetsbare groep daarom extra aandacht. Zijn er stevige zonnestralen op komst? Ken je alleenstaande senioren of zieken? Of vermoed je dat er zo iemand in jouw straat woont? Bereid je dan goed voor en breng tijdens deze periode een extra bezoekje aan alleenwonende ouderen of chronisch zieken om te kijken of ze zich goed voelen en voldoende vocht binnenkrijgen. Misschien kan je wat boodschappen doen. Heb je een baby of jonge kinderen in de buurt? Help ze dan om voldoende te drinken. Laat kinderen nooit achter in een geparkeerde auto, ook niet als je twee minuutjes naar de winkel moet.

Wees tijdens de ‘warme maanden’ altijd voorbereid. Zorg er voor dat je altijd water bij hebt en hou de weersvoorspellingen in de gaten, zodat je minder snel voor verrassingen komt te staan. Heeft de zon of warmte je toch te pakken? Dan neem je best op tijd maatregelen. Banale symptomen, zoals hoofdpijn of duizeligheid, kunnen de eerste symptomen van ernstige problemen zijn. Voel je jezelf niet lekker op een heel warme dag? Drink dan zeker meteen meer water, zoek een koele plek en rust. Als je toch twijfelt, is het goed om jouw huisdokter te bellen. Handig dus als je zijn of haar nummer op zak hebt. Reageer jij of iemand anders abnormaal op warmte, zoals braken, overvloedig zweten, kortademigheid of een hoge lichaamstemperatuur? Dan is het goed om meteen de spoeddiensten te bellen. Koel de persoon in moeilijkheden af en pas eerste hulp toe, indien nodig.

Hopelijk hoeft het zover niet te komen. Wie tijdens de warme dagen zijn gezond verstand gebruikt, komt al een heel eind. Wens je toch nog advies? Dan kan je terecht op www.warmedagen.be. Je vindt er een antwoord op heel wat vragen, zoals ‘Mag je koffie of thee drinken bij warm weer’, ‘Hoe krijg ik mijn slaapkamer koel’ en ‘Hoe nuttig is airco’? Met deze tips kun je in alle veiligheid genieten van de warme dagen!

Gepubliceerd op woensdag 16 jun 2021 om 09:00