Op de wachtlijst voor een sociale woning?

Sinds 18 maart 2024 kunnen kandidaten voor een sociale huurwoning zich online registreren via het Centraal Inschrijvingsregister (CIR). Via het CIR kan je aan de hand van jouw elektronische identiteitskaart (eID) of Itsme jouw inschrijving voor een sociale woning opstarten en jouw dossier opvolgen.

Jouw dossier bevestigen

Ben je ingeschreven voor een sociale woning en sta je op de wachtlijst? Dan heb je na 18 maart 2024 een brief ontvangen met de vraag om jouw inschrijving op de wachtlijst via het CIR te bevestigen. Dit dien je online te doen via de website die in de brief staat. Je hebt daarvoor 30 dagen de tijd. Na die 30 dagen krijg je een herinnering en heb je nog eens 15 dagen om de inschrijving te bevestigen. Via het CIR kan je jouw dossier ook aanvullen en er bewijzen aan toevoegen, indien nodig. Let op! Wanneer je jouw inschrijving niet op tijd bevestigt, ben je jouw plaats op de wachtlijst kwijt en word je van de wachtlijst geschrapt.

Online aanmelden

Je kan op het CIR enkel online aanmelden via https://ikwilsociaalhuren.vlaanderen.be/ aan de hand van jouw elektronische identiteitskaart (eID) en PIN-code of Itsme. Weet je de PIN-code van jouw identiteitskaart niet meer? Dan kan je met jouw PUK-code een nieuwe PIN-code aanvragen. Weet je de PUK-code ook niet meer? Dan moet je een nieuwe PIN- en PUK-code aanvragen. In beide gevallen kan dat bij de medewerkers van de dienst burgerzaken in het gemeentehuis. Vraag jouw codes op tijd aan! Het duurt ongeveer 15 dagen om deze te ontvangen.  

Ben je aangemeld op het CIR? Controleer en wijzig jouw gegevens dan waar nodig. Wat de overheid al over jou weet, is automatisch ingevuld. De woonmaatschappij heeft echter niet al jouw gegevens, dus moet je eventueel nog extra documenten met persoonlijke informatie toevoegen. Vergeet nadien niet alles te bevestigen! Is jouw dossier onvolledig? Dan informeert de woonmaatschappij jou over welke documenten nog ontbreken. 

Hulp nodig? Kom naar de zitdag!

Wonen in Vlaanderen heeft het gratis telefoonnummer 1700 geactiveerd voor alle hulpvragen rond het CIR. Kan je toch nog een helpende hand gebruiken om jouw inschrijving voor een sociale woning te bevestigen? Ga dan naar de zitdag! Deze vindt plaats op donderdag 16 mei 2024 van 9.00 tot 12.00 u in Huis van het Kind. Neem zeker jouw eID en pincode mee! Inloggen kan ook via itsme.

Gepubliceerd op dinsdag 30 apr 2024 om 08:00