Winter in Begijnendijk

Bij deze weersomstandigheden doen de medewerkers van de dienst werken hun uiterste best om de wegen en fietspaden zo goed als mogelijk bereikbaar te maken. Het winterplan bepaalt welke wegen eerst ijs- en sneeuwvrij worden gemaakt.

Hoe gaat het winterplan concreet te werk?

Kondigen de weersvoorspellingen ijzel, sneeuw of kans op gladheid aan? Dan gaan de medewerkers van de dienst werken aan de slag om tijdig zout te strooien op wegen, fietspaden en openbare plaatsen, zodat er geen ongelukken gebeuren. De strooiploegen kunnen echter niet overal en gelijktijdig strooien. Daarom werken ze volgens een schema, waarbij ze eerst de hoofdwegen en de belangrijkste verbindingswegen strooien. Daarna komen de openbare plaatsen aan de beurt, zoals de schoolomgevingen en het station. Van zodra de prioritaire routes berijdbaar zijn, strooien ze de secundaire routes en wegen die op een helling liggen. Als laatste komen de kleinere straten en wijken aan de beurt.

Zout strooien in straten of wijken waar weinig verkeer komt, is niet efficiënt. Strooizout heeft immers een chemische reactie nodig. Deze wordt enkel werkzaam als er regelmatig over de weg gereden wordt. Als er weinig verkeer passeert, bestaat de kans dat de vriestemperaturen de smeltende sneeuw opnieuw laten aanvriezen met een spiegelglad wegdek tot gevolg. Sommige ouders vragen zelfs expliciet om in hun straat of wijk niet te strooien om de sneeuwpret van de kinderen niet te bederven. Ook daar proberen de strooiploegen rekening mee te houden. Let op! ‘s Nachts en in het weekend worden enkel de hoofdwegen en de belangrijkste verbindingswegen gestrooid. Het Agentschap Wegen en Verkeer staat in voor het strooien van de gewestwegen en bijhorende fietspaden ter hoogte van de Liersesteenweg.

Voetpaden sneeuwvrij houden

Het bestuur rekent op de inzet van de inwoners om een inspanning te leveren door het voetpad ijs- en sneeuwvrij te houden. Wanneer er sneeuw of ijzel ligt, ben je als inwoner verplicht de voetpaden voor jouw woning vrij te maken. Je dient een doorgang van minstens 1 meter te voorzien. Let op! De geruimde sneeuw mag niet op het fietspad, in de goot of op de rijweg gegooid worden. Dat is verboden. Hoop sneeuw en ijs op aan de rand van het voetpad en niet op de rijweg. Deze worden dan afgevoerd langs de boordsteen, zodat voetgangers en andere weggebruikers niet gehinderd worden en de rioolmonden en goten vrij blijven. Bovendien moet je ook de nodige maatregelen nemen om gladheid te vermijden. Is de stoep glad? Dan zijn er meerdere manieren om ervoor te zorgen dat het ijs van de stoep verdwijnt. De meest eenvoudige manier is het strooien van zout. Wanneer de zoutkorrels de sneeuw of het ijs raken, begint dit te smelten. Het is altijd handig om een zak van dit speciale strooizout achter de hand te hebben aan het begin van de winter, zodat je onmiddellijk kan strooien als er sneeuw of ijs op de stoep ligt. Zo voorkom je dat je zelf of iemand anders onderuit gaat en lelijke wonden oploopt. Je kan het strooizout aankopen in de plaatselijke warenhuizen. Let op! Eind 2021 besliste het college van burgemeester en schepenen niet langer strooizout te verkopen.

Denk aan de postbode! 

Draag jouw steentje bij door de stoep voor jouw brievenbus sneeuw- en ijsvrij te maken, zodat de post veilig bezorgd kan worden. De postbode zal jou dankbaar zijn, want zeker in de winter is het uitreiken van de post geen pretje.

Gepubliceerd op donderdag 9 jan 2025 om 08:00