Wees alert voor frauduleuze e-mails en berichten

Momenteel circuleren er valse e-mails met een uitnodiging voor de vaccinatie en sms-berichten die lijken te komen van de alarmeringsdienst BE-Alert. Let op! Deze zijn frauduleus. Geef nooit jouw bankgegevens door. Wees slimmer en download de app ‘Safeonweb’.

De e-mails en berichten lijken heel goed op de echte, maar verwijzen je door naar een website die jouw bankgegevens vraagt. De echte uitnodiging voor de vaccinatie wordt verzonden door het Agentschap Zorg en Gezondheid via het e-mailadres cov19-vaccin@doclr.be, niet door een vaccinproducent. Deze omvat de contactgegevens van het vaccinatiecentrum dat bij jouw officiële woonplaats hoort. Je ontvangt de uitnodiging ook per post en via 'Mijn burgerprofiel'. BE-Alert verstuurt enkel berichten via de nummers 1789 en 8686 of via het mailadres no-reply@be-alert.be. Deze instanties vragen nooit via e-mail, sms of telefonische oproepen naar jouw persoonlijke gegevens, zoals paswoorden, pincodes of rekeningnummers.

Wat is phishing?

Phishing is online oplichting, waarbij fraudeurs proberen de bankgegevens en persoonlijke bankcodes van hun slachtoffers te bemachtigen. Dit doen ze door valse e-mails, sms’jes of berichten via WhatsApp en sociale media te sturen met daarin een link naar een valse website, een verdachte bijlage of de vraag om een app te downloaden. Iedereen krijgt wel eens een verdacht bericht via e-mails, sms of sociale media. Hoewel steeds meer mensen deze phishingberichten herkennen, blijven er onnodig veel slachtoffers vallen. In 2020 registreerde de federale politie 7 502 slachtoffers van phishing. Dat is een stijging van 204% tegenover het jaar daarvoor. 

Het phishingbericht kan een link naar een website bevatten. Vul je daar jouw persoonlijke bankcodes of wachtwoord in? Dan geef je de oplichters vrije toegang tot jouw bankrekening of een andere account. Sommige phishingberichten bevatten dan weer een bijlage die je moet openen of de vraag om een app te downloaden. Als je dat doet, kan de fraudeur een virus op jouw toestel installeren en nog meer schade aanrichten, zoals jouw contactgegevens gebruiken, wachtwoorden lezen en gegevens stelen.

Bescherm jezelf en anderen

Installeer de app ‘Safeonweb’ en je hebt altijd actuele info op zak. Deze gloednieuwe app verzamelt al het nieuws rond phishing en waarschuwt voor cyberdreigingen en nieuwe vormen van online oplichting. Zo blijf je op een snelle en eenvoudige manier op de hoogte. De app stuurt ook een waarschuwing als er een infectie is gemeld aan Safeonweb op jouw geregistreerde netwerk. Deze app wordt gratis ter beschikking gesteld.

Heb je een verdacht bericht ontvangen? Klik niet op links of bijlages en deel nooit persoonlijke codes of wachtwoorden. Stuur het bericht door naar verdacht@safeonweb.be, bij een sms volstaat een screenshot. Verwijder het bericht. Ben je toch in de val gelopen? Bel dan onmiddellijk Card Stop via tel. 070 344 344 en breng zo snel mogelijk jouw bank op de hoogte. Doe meteen aangifte bij de politie. Verander jouw wachtwoorden en doe eventueel een virusscan, wanneer je denkt malware te hebben geïnstalleerd.

Meer info?
www.safeonweb.be 

Gepubliceerd op woensdag 8 dec 2021 om 09:00