Vlaamse steunmaatregelen voor bedrijven

De Vlaamse overheid neemt extra economische maatregelen om alle zelfstandigen en ondernemingen zoveel als mogelijk bij te staan, te ondersteunen en te voorkomen dat ze in zware financiële problemen komen.

Nieuwe Vlaamse premie

Elke ondernemer die tussen 1 oktober en 15 november 2020 een omzetverlies van minstens 60% lijdt, zal beroep kunnen doen op een nieuwe Vlaamse premie bij VLAIO. Deze premie bedraagt 10% van de omzet tijdens dezelfde periode in 2019. Die 10% is een benadering van gemiddeld de helft van de vaste kosten voor ondernemingen. Deze maatregel kan nog niet worden aangevraagd. Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor de VLAIO corona-update voor bedrijven.

Vlaamse beschermingsmechanisme

Een ondernemer die in de periode van augustus tot en met september 2020 een omzetdaling van minimaal 60% leed, kan tot en met 15 november het Vlaams Beschermingsmechanisme aanvragen.

Overbruggingsrecht

Voor zelfstandigen die de deuren moeten sluiten, zal het crisis-overbrugginsrecht verdubbeld worden. Iemand zonder gezinslast krijgt zo € 2 583,00 en iemand met kinderen ten laste € 3 226,00. Voor zelfstandigen van wie de zaak niet moet sluiten, maar wel een belangrijk verlies lijdt, wordt het overbrugginsrecht heropstart verlengd tot eind december 2020. Beide maatregelen vereisen nog een wetgevend initiatief. Aanvragen kan dus nog niet.

 

Op www.vlaio.be vind je een overzicht van alle maatregelen van de Vlaamse overheid en andere ondersteuningsinitiatieven.