Vernieuwde recyclagepark geopend

Op woensdag 20 oktober 2021 openden EcoWerf en het bestuur het vernieuwde recyclagepark. Dankzij de goede samenwerking en planning kon het park na minder dan acht maanden, vroeger dan de oorspronkelijk voorziene opening in januari 2022, de deuren openen.

Het park werd uitgebreid tot een oppervlakte van 75 are en uitgerust met DifTar-weegbruggen voor een eerlijke afvalfactuur. De toegang verloopt voortaan via elektronische registratie, in combinatie met ANPR-camera’s, om het bezoek nog vlotter te laten verlopen. Dat is een primeur, want EcoWerf is de eerste afvalintercommunale in Vlaanderen die ANPR-camera’s inzet op een recyclagepark. Het recyclagepark is eveneens toegankelijk voor inwoners van vijftien andere EcoWerf-gemeenten. 

Het nieuwe recyclagepark is uitgerust met elektronische registratie. Zo krijg je toegang met jouw elektronische identiteitskaart en wordt het aangeleverde afval aan de juiste persoon aangerekend. Het is een ruim park, opgebouwd uit een gratis en een betalend gedeelte. Heel wat afvalstoffen worden gratis aanvaard, zoals klein gevaarlijk afval (kga), asbestcement, elektro, oude metalen, papier en karton, blauwe pmd-zakken, herbruikbare goederen, textiel, oude matrassen, vlak en hol glas, kurk, kaarsresten, piepschuim (eps) en autobanden (max. 4 per gezin). Bovendien wordt jaarlijks de eerste 500 kg snoeihout niet aangerekend en kunnen inwoners van 1 oktober tot en met 31 december gras en bladeren gratis aanleveren. DifTar-weegbruggen zorgen voor een eerlijke aanrekening van het te betalen afval op basis van het gewicht en de afvalsoort. Wie minder afval maakt, betaalt minder. Bied je meerdere soorten betalend afval met verschillende tarieven aan? Dan rij je best meerdere keren over de weegbrug. Anders wordt voor het geheel het tarief van de duurste afvalsoort aangerekend.

Gezien de beschikbare oppervlakte en indeling kreeg het park geen verzonken gedeelte, maar werd een verhoogd plateau gebouwd. Dankzij het verhoogd plateau kan je zware afvalsoorten van bovenaf in de container laten vallen. Voortaan hoef je dus geen trap meer te beklimmen met grofvuil, sloophout, harde plastics of gras en bladeren. 

ANPR-camera’s voor een sneller bezoek

EcoWerf rustte het nieuwe park uit met elektronische registratie om afvaltoerisme tegen te gaan. Inwoners vanaf 18 jaar krijgen toegang via hun elektronische identiteitskaart (eID). Kmo’s, scholen en verenigingen of inwoners zonder eID kunnen een recyclageparkkaart aanvragen. Bovendien gaat EcoWerf met dit park nog een stap verder en start het als eerste afvalintercommunale in Vlaanderen een proefproject met ANPR-camera’s. Bij het aanmelden bij de toegangszuil wordt de eID of de recyclageparkkaart automatisch gekoppeld aan de nummerplaat van de bezoeker. Zo hoeft de bestuurder bij de zuil voor inweging en tussenwegingen, de zuil voor uitweging en de zuil aan de uitgang zich niet meer manueel te identificeren. Dit verhoogt het gebruiksgemak voor de bezoeker en levert een tijdswinst op, waardoor het bezoek sneller verloopt. Bij het verlaten van het park wordt de nummerplaat automatisch uit het systeem verwijderd. Zo wordt de privacywetgeving maximaal gerespecteerd. Indien het project gunstig geëvalueerd wordt, overweegt EcoWerf om het ook op de andere DifTar-gewichtsparken toe te passen. De kostprijs van het project bedraagt € 18 000,00 excl. btw.

Vlot betalen via de DifTar-rekening

Betalen kan, zoals in alle DifTar-parken met de DifTar-rekening of Bancontact. Wie met de DifTar-rekening betaalt, kan na uitweging ook recht naar de uitgang rijden. Zo verloopt een bezoek vlotter. Bezoek je het park regelmatig? Dan stort je best op voorhand een provisie op jouw DifTar-rekening. De persoonlijke gegevens hiervoor staan vermeld op de brief die EcoWerf begin oktober 2021 verstuurde. Wens je toch te betalen met Bancontact? Dat kan bij de betaalzuil aan het parkwachterslokaal. 

Heb je nog betaalkaarten, de zogenaamde stickers? Die kan je bij een bezoek aan het recyclagepark laten ontwaarden. De parkwachter zet het bedrag over naar een saldo op jouw DifTar-rekening die je kan gebruiken om de afvalrekening van het recyclagepark te betalen. De omzetting kan tot en met 30 juni 2022. 

Je kan het park te voet, met de kruiwagen, met de fiets, met een personenwagen (met aanhangwagen) of met een bestelwagen bezoeken. Afval aanleveren met een tractor is niet toegelaten. 

250 inwoners volgden al een rondleiding op het park

Alle inwoners kregen de eerste week van oktober 2021 een brief en infofolder in de brievenbus. Bovendien werden ze uitgenodigd om op dinsdag 19 oktober 2021 een infomoment bij te wonen. Maar liefst 250 inwoners maakten hiervan gebruik en konden tijdens een rondleiding kennismaken met de nieuwigheden. Ze kregen onder andere uitleg van parkwachter Patrick, al jaar en dag de vaste parkwachter in Begijnendijk. De eerste twee weken wordt hij bijgestaan door parkwachters Margo en Maarten. Nadien krijgt hij versterking, afhankelijk van de drukte en het seizoen.

Groen aanleg

Begin 2022 krijgt het park in samenwerking met IGO nog een groenere aanleg en een groenscherm. De zone naast de ingang van het park wordt door het bestuur, met ondersteuning van de Tuincoach, verder aangelegd als groene zone. Hier kan je dan inspiratie opdoen voor een onderhoudsvriendelijke kringlooptuin. De Tuincoach werkt voor het project Tuinkracht, een samenwerking van de provincie Vlaams-Brabant en vijf afvalintercommunales van de provincie waaronder EcoWerf.

Dertien DifTar-gewichtsparken voor inwoners van zestien gemeenten

In 2020 brachten de inwoners van Begijnendijk zo’n 32 000 bezoeken aan het recyclagepark. Dat aantal ligt lager dan voorbije jaren, omdat inwoners tijdens de pandemie hun afval langer opspaarden Zo bedroeg in 2019 het aantal bezoeken 35 000. Ook nu kan je vijf dagen per week terecht in het nieuwe recyclagepark. Bovendien kan je ook op twaalf andere DifTar-gewichtsparken van EcoWerf terecht, net zoals de inwoners van vijftien andere lokale besturen van EcoWerf reeds toegang hebben tot een DifTar-gewichtsparkk 

Met het masterplan Recyclageparken wil EcoWerf er op middellange termijn immers voor zorgen dat alle inwoners in het werkingsgebied in elk recyclagepark terechtkunnen. EcoWerf streeft hiermee naar meer gebruiksgemak voor de inwoners, uniforme tarieven en meer kostenefficiëntie. In totaal zullen er twintig grote recyclageparken over het werkingsgebied verspreid zijn. Dat maakt het voor de inwoners van EcoWerf mogelijk om een recyclageparkbezoek te combineren met andere activiteiten. Alle parken zullen uitgerust worden met DifTar-weegbruggen, een objectief systeem. Dankzij de strategische keuze van hun ligging zal 97% van de inwoners op minder dan 10 minuten rijden van een recyclagepark wonen. In plaats van noodzakelijke kosten te maken aan verouderde parken kiest EcoWerf er voor om minder, maar modernere en beter uitgeruste parken te bouwen en de kosten voor afvalverwerking eerlijker aan te rekenen. 

De kostprijs voor de verbouwing van het recyclagepark in Begijnendijk bedroeg € 1,1 miljoen excl. btw, waarvan de OVAM € 348 500,00 subsidieerde.

Gepubliceerd op woensdag 20 okt 2021 om 16:00