Hoe aanvragen
De verbintenis of bijlage 3bis dien je digitaal in te vullen en door te mailen naar burgerzaken@begijnendijk.be of geprint mee te brengen.Na het invullen van dat formulier dien je de handtekening van de garant op dat formulier laten wettigen. Dit kan steeds na afspraak.
Dit is enkel mogelijk mits de garant in Begijnendijk in het bevolkings- of vreemdelingenregister ingeschreven is.
Na de legalisatie van het volledig ingevulde document leveren we nog een attest samenstelling van het gezin en een nationaliteitsbewijs (voor Belgen) of een uittreksel uit het bevolkingsregister (voor niet-Belgen) af.Je moet tevens ook beschikken over een inkomensbewijs. Als je werknemer bent, voldoen 3 recente loonfiches. Zelfstandigen hebben een kopie van het laatste aanslagbiljet nodig.
Na deze wettiging kunnen er zich twee situaties voordoen:
De derdelander is visumplichtig én de visumaanvraag wordt ingediend bij een Belgische diplomatieke of consulaire post.
- een kopie van zijn identiteits- of verblijfskaart (= type B, C, D, E, E+, F of F+)
- een bewijs van inkomen (sinds 1 mei 2024 is dit bedrag minstens gelijk aan 2089,55euro)
- een attest van gezinssamenstelling
- eventueel een motivatiebrief (doel reis, bewijs terugkeer, verblijfsomstandigheden, ...
- Na de wettiging krijgt de garant het formulier van tenlasteneming onmiddellijk terug mee.
- De garant stuurt dit samen met volgende documenten naar de derdelander die naar België wil komen:
- De derdelander biedt zich met deze documenten aan bij de bevoegde Belgische consulaire of diplomatieke post voor de aanvraag van het visum kort verblijf. Dit moet gebeuren binnen een termijn van zes maanden vanaf de datum waarop de handtekening gewettigd werd
- De dienst vreemdelingenzaken aanvaardt de tenlasteneming, tenzij de bestaansmiddelen niet bewezen of ontoereikend zijn.
- Als de aanvraag aanvaard of verworpen werd, moet de Belgische consulaire of diplomatieke post de derdelander op de hoogte brengen door hem de aanvraag terug te geven.
In deze situatie kan de garant zich dus niet aanmelden bij het Loket Migratie om een antwoord op zijn aanvraag te verkrijgen.
De derdelander is niet visumplichtig of wel visumplichtig maar de visumaanvraag wordt ingediend bij een diplomatieke of consulaire post van een andere Schengen-lidstaat.
- Via de website van de FOD Buitenlandse Zaken kun je weten welk Schengenconsulaat in welke staat België vertegenwoordigt.
- Na de wettiging maken we de bijhorende documenten over aan de dienst vreemdelingenzaken in Brussel.
- Daarna aanvaardt de dienst vreemdelingenzaken de tenlasteneming, tenzij de bestaansmiddelen ontoereikend of niet bewezen zijn.
- Na aanvaarding stuurt de dienst vreemdelingenzaken de tenlasteneming terug naar ons.
- Wij nodigen hierna de garant uit om de goedgekeurde verbintenis tot tenlasteneming af te halen. Het afhalen gebeurt steeds op afspraak.
- Als de aanvraag aanvaard wordt, moet de derdelander de Schengenruimte binnenkomen binnen zes maanden na de datum vanaf wanneer de afhaling van de aanvaarde aanvraag kon gebeuren.
- De garant moet de tenlasteneming (met bewijzen van inkomsten, kopie identiteits- of verblijfskaart en een attest van gezinssamenstelling) zelf overmaken aan de derdelander vóór hij naar België komt.
Uitzonderingen:
Indien de niet-Belg in het kader van academische, wetenschappelijke, socio-culturele, humanitaire of sportieve activiteiten uitgenodigd wordt door een instelling waarvan de activiteiten wettelijk erkend zijn en/of een zekere faam genieten en die hiervoor eventueel overheidssubsidies ontvangt, kan één persoon die optreedt in naam of in opdracht van deze instelling, een verbintenis tot tenlasteneming onderschrijven voor de betrokken niet-Belgen (maximaal 15 personen).
Meer info kan je op de DOFI website vinden.