Vaccinaties en vakantieplannen of een reis naar het buitenland?

De Vlaamse regering doet er alles aan om iedereen tegen de zomervakantie op zijn minst een eerste vaccin te bieden. Toch is ook de tweede dosis belangrijk voor een volledige en langdurige bescherming. Hou daarom bij het plannen van een vakantie naar het buitenland rekening met jouw afspraken.

Je bent best volledig gevaccineerd voor je op vakantie vertrekt. Dat is niet alleen belangrijk voor jouw eigen gezondheid, maar ook voor de gezondheid van anderen. Zo verklein je immers de kans in het buitenland een besmetting op te lopen, deze naar België mee te brengen en anderen te besmetten. 

Momenteel worden wekelijks duizenden mensen uitgenodigd voor een vaccin in het vaccinatiecentrum te Aarschot. Het merendeel van deze mensen moet ook een tweede dosis krijgen. De datum waarop de eerste dosis gegeven wordt, bepaalt meteen de datum voor de tweede dosis. Kan je toch niet wachten om op vakantie te vertrekken? Plan deze dan tussen de twee dosissen, maar zorg dat je tijdig terug bent voor de tweede dosis. Deze kan immers niet worden uitgesteld. Om iedereen de kans te geven zo snel mogelijk gevaccineerd te worden en het voor het vaccinatiecentrum werkbaar te houden, kunnen de medewerkers van het vaccinatiecentrum hun strakke planning niet aanpassen aan individuele vakantieplannen. Bel dus niet naar het vaccinatiecentrum om een andere datum voor de tweede dosis te vragen. Zij kunnen dat niet veranderen. Kan je niet aanwezig zijn voor de tweede dosis? Verwittig dan het vaccinatiecentrum, zodat jouw vaccin niet verloren gaat. Je kan in het vaccinatiecentrum geen nieuwe afspraak maken voor de tweede dosis en blijft dus onvolledig gevaccineerd. De Vlaamse regering bepaalt na de grootschalige vaccinatiecampagne hoe mensen die niet of niet volledig gevaccineerd zijn nog een vaccin kunnen krijgen. Jouw tweede dosis op het voorziene moment halen, is dus de beste garantie om zo snel mogelijk volledig gevaccineerd te zijn.

Let op! Elk land kan eigen regels bepalen en quarantaine of reis- en bezoekbeperkingen opleggen aan wie niet volledig gevaccineerd is.

Gepubliceerd op woensdag 19 mei 2021 om 10:00