Strengere regels voor gebruik gsm, smartphone of andere mobiele apparatuur achter het stuur

Vanaf 3 maart 2022 gelden strengere regels voor wie zijn gsm, smartphone of andere mobiele apparatuur achter het stuur wil gebruiken. Voortaan mag je jouw toestel enkel bezigen als het in een geschikte houder zit. Voor wie zich niet aan de nieuwe regel houdt, gelden strengere straffen.

Afleiding door het gebruik van een gsm of smartphone aan het stuur veroorzaakt levensgevaarlijke situaties. Het is intussen ook uitgegroeid tot een van de grootste ‘killers’ in het verkeer. Naast de gsm of smartphone zijn er tegenwoordig echter tal van andere apparaten met een scherm die bestuurders kunnen afleiden en daardoor het risico op ongevallen aanzienlijk kunnen verhogen. Het vroegere artikel 8.4 in de wegcode, dat het gebruik van mobiele telefoons aan banden legde, wordt daarom uitgebreid tot het gebruik van alle mobiele toestellen met een scherm. De nieuwe regel bepaalt dat je als bestuurder geen mobiel elektronisch apparaat met een scherm ‘mag gebruiken, vasthouden noch manipuleren, tenzij het in een daartoe bestemde houder aan het voertuig bevestigd is’. De regel geldt niet wanneer jouw voertuig geparkeerd is of stilstaat volgens de bepalingen in de wegcode.

Concreet betekent dit dat je als bestuurder niet meer mag bellen terwijl jouw smartphone los op jouw schoot, de middenconsole of de passagierszetel ligt. Ook het gebruik van een smartphone voor navigatie of als muziekspeler wordt verboden, tenzij het toestel vastgeklikt is in een houder. Hetzelfde geldt voor andere mobiele apparatuur met een scherm, zoals gps-toestellen of mediaspelers. Binnenlopende oproepen en allerhande functies en meldingen verhogen het risico dat je verkeerstekens of andere weggebruikers over het hoofd ziet. Door jouw toestel enkel te gebruiken als het in een daartoe voorziene houder zit en het gebruik tot een minimum te beperken, vermijd je dat je tijdens het rijden wordt afgeleid. Geen enkele oproep, functie of melding is een ongeval waard.

Hogere boetes

Niet alleen de regel op zich wordt strenger. Er komen ook hogere boetes voor wie zich er niet aan houdt. Ongeoorloofd gebruik van mobiele apparaten tijdens het rijden wordt een overtreding van de derde graad. Wie wordt betrapt, riskeert een onmiddellijke inning van € 174,00 plus administratieve kosten. Bij dagvaarding voor de politierechtbank kan de rechter boetes opleggen van € 240,00 tot € 4 000,00. Ook een verval van het recht tot sturen behoort tot de mogelijkheden. Overtreders die sinds minder dan twee jaar een rijbewijs B hebben en vast verblijven in België moeten minstens het theorie- of praktijkexamen opnieuw afleggen voor ze opnieuw mogen rijden. Bij herhaling gelden nog strengere straffen.

   

Meer info?
www.veiligverkeer.be/themas/afleiding 

Gepubliceerd op donderdag 3 mrt 2022 om 09:00