Stap gerust op tram en bus

Met de start van het nieuwe schooljaar rekenen heel wat mensen op De Lijn voor hun dagelijkse verplaatsingen. De medewerkers van De Lijn willen dat iedereen gerust op de tram en bus kan stappen. De versoepelingen van 1 oktober 2021 zorgen echter voor enkele wijzigingen.

Dankzij de hoge vaccinatiegraad werden op 1 oktober 2021 in Vlaanderen enkele maatregelen afgeschaft of versoepeld. Zo mag het mondmasker op bepaalde plaatsen af, maar dit geldt niet voor het openbaar vervoer. De mondmaskerplicht voor personen vanaf 13 jaar blijft bestaan in de voertuigen en binnenruimtes, zoals (premetro)stations en gesloten wachtzalen. Aan de haltes in open lucht is een mondmasker niet meer verplicht.

Op initiatief van Vlaams minister van mobiliteit Lydia Peeters werden sinds oktober 2020 autocars ingezet om de voertuigen van De Lijn tijdens de schoolspits op drukbezette lijnen te versterkten. Nu de Vlaamse vaccinatiegraad vrij hoog ligt, werd beslist deze versterkingsritten niet langer te laten rijden. De inzet van de volledige vloot aan bussen en trams van De Lijn blijft ongewijzigd, net zoals de inzet van extra en grotere voertuigen en de vertrouwde versterkingsritten op spitsmomenten en belangrijkste assen.

Het blijft uiteraard belangrijk de hygiƫnemaatregelen te respecteren. Zo worden de voertuigen van De Lijn frequent gepoetst en, bovenop de normale reiniging, bijkomende poets- en ontsmettingsbeurten voorzien. Contactpunten, zoals stangen, handgrepen, leuningen en duwknoppen, krijgen daarbij extra aandacht. De voordeur blijft gesloten om de chauffeur te beschermen. Je kan op- en afstappen via de midden- en achterdeur. Ook ventilering blijft prioriteit. Door goed te ventileren, wordt een gezond binnenklimaat gecreƫerd en kan het coronavirus zich minder verspreiden. Er hangen stickers in de voertuigen die wijzen op het belang van open raampjes en verluchting.

Voel je jezelf, ondanks de mondmaskerplicht en ventilatie, iets minder comfortabel als het wat drukker is op de voertuigen? Maak dan gebruik van de druktebarometer, een tool in de bestaande app van De Lijn om de drukte te raadplegen. Een groen, geel of rood icoontje geeft aan hoe druk een specifieke rit is op een bepaald tijdstip.

Gepubliceerd op dinsdag 5 okt 2021 om 09:00