Ratten

Het komt er vooral op aan om goed te observeren waar de ratten vandaan komen en waar ze naartoe vluchten. Je moet ze dus eerst observeren om hun gedrag, hun vluchtwegen, hun voedselbronnen en hun normale verplaatsingspatronen (sporen en wissels) te vinden. In de meeste gevallen volstaat het om de continue voedselbron waarop de ratten afkomen, zoals groenten of kippenvoer, weg te halen. Indien nodig kan je ze verdelgen door gebruik van giftig lokaas.

Er bestaan vele soorten rattenvergif. Het werkend bestanddeel is een bloedverdunnend middel dat pas geruime tijd na de inname door de rat begint te werken. Op die manier wordt voorkomen dat de rat een ‘herinnering' aan ‘slecht bekomen voedsel' in zijn hersenen kan stockeren. Zorg er steeds voor dat je de nodige veiligheidsvoorzieningen treft bij het werken met vergif. Gebruik steeds handschoenen en was je handen na elk gebruik

Het zijn gekleurde en in vergif gedrenkte granen in een plastic-verpakking. Je kan het vergif op de plaatsen waar je de ratten ziet leggen, zoals hun sporen, wissels en de holen waar je ze ziet in verdwijnen. Belangrijk bij het verdelgen van ratten is volhouden. Als het rattenvergif is verdwenen, vul je het opnieuw aan met nieuw rattenvergif. Zolang het rattenvergif verdwijnt, zijn er ratten die het vergif opeten! Indien de hinder te erg wordt, kan je contact opnemen met de medewerkers van de milieudienst om de gemeentelijke rattenvanger ter plaatse te sturen.

Vergeet het vergif niet af te schermen voor kinderen en andere dieren, zoals huisdieren en kippen. Je kan dit doen door het giftig lokaas in een stuk pvc-buis te plaatsen.