Overlegcomité keurt coronabarometer goed

Het Overlegcomité heeft vandaag de coronabarometer goedgekeurd. De maatregelen op basis van de barometer gaan in op vrijdag 28 januari 2022 onder code rood. Daarnaast wordt het Covid Safe Ticket vanaf 1 maart 2022 aangevuld met het boostershot.

Het Overlegcomité stelt vast dat het aantal besmettingen sterk blijft stijgen. Het reproductiegetal voor besmettingen en hospitalisaties blijft hoger dan 1, wat op een versterkte verspreiding van het virus wijst. Ook het aantal ziekenhuisopnames neemt toe, terwijl het aantal intensieve bedden die worden opgenomen door coronapatiënten nog licht daalt. Dit beeld past bij de omikronvariant die minder leidt tot ernstige ziekte, maar wel veel besmettelijker is.

Coronabarometer

De coronabarometer is een instrument voor proactieve beleidsvoorbereiding en communicatie dat aan de betrokken sectoren meer voorspelbaarheid moet geven en de beslissingen van het Overlegcomité moet structureren en meer transparant maken. De coronabarometer kent drie fases die de druk op de zorg weerspiegelen:

 • code geel: de epidemiologische situatie en druk op de ziekenhuizen is onder controle,
 • code oranje: er is toenemende druk op het zorgsysteem en er moet ingegrepen worden om de trend opnieuw te keren,
 • code rood: hoog risico op overbelasting van het gezondheidszorgsysteem.  

Het Overlegcomité zal bij het bepalen van de code, naast de druk op de zorg, ook rekening houden met een globale evaluatie van de epidemiologische situatie en specifiek aandacht hebben voor de geestelijke gezondheid. De barometer concentreert zich op publieksevenementen, horeca en vrijetijdsactiviteiten. Voor het bepalen van maatregelen wordt telkens een onderscheid gemaakt tussen activiteiten die binnen of buiten plaatsvinden en die niet-dynamisch of dynamisch zijn. Andere sectoren kunnen eventueel naderhand worden toegevoegd. Onderwijs en sociale contacten zullen niet opgenomen worden.

Code rood vanaf 28 januari

Op basis van onder meer de versnelde stijgende lijn van het aantal ziekenhuisopnames, de hoge positiviteitsratio en de sterke circulatie van omikron met een stijgend aantal afwezigheden in scholen, bedrijven, zorgsectoren en openbare diensten beslist het Overlegcomité om vanaf 28 januari 2022 in code rood te starten met de volgende maatregelen:

 • Publieksevenementen

Publieksevenementen, zoals theatervoorstellingen en voetbalwedstrijden, zijn binnen en buiten toegelaten, met uitzondering van dynamische evenementen binnen zoals dansfeesten. Er geldt binnen en buiten een mondmaskerplicht en het CST is verplicht vanaf vijftig deelnemers binnen en honderd buiten. Een capaciteit tot 200 personen is steeds toegelaten. Grotere zalen mogen verder aanvullen tot een bezettingsgraad van 70% of 100% als ze de luchtkwaliteit onder de 900 ppm houden. Huwelijken en begrafenissen zijn net als nu toegelaten.

 • Horeca

Het sluitingsuur in de horeca wordt naar middernacht gebracht. Het mondmasker blijft gelden voor klanten en personeel en het CST is verplicht, net zoals de capaciteit van zes personen per tafel en een verbod op rechtstaand consumeren. Het nachtleven en discotheken (binnen/dynamisch) blijven gesloten.

 • Georganiseerde activiteiten in groep

Georganiseerde activiteiten in groep, zoals jeugdactiviteiten, verenigingsleven en niet-professionele sportbeoefening, zijn toegelaten. Dit binnen tot 80 personen en buiten tot 200 personen. Overnachtingen op kampen zijn toegestaan.

 • Reeks binnenactiviteiten openen

Met uitzondering van discotheken en dancings mogen volgende binnenruimten die momenteel gesloten zijn terug openen voor het publiek:

 • pretparken,
 • binnenspeeltuinen,
 • dierenparken en -tuinen,
 • subtropische zwembaden en recreatieve onderdelen van zwembaden,
 • trampolineparken,
 • bowling- en dartszalen,
 • snooker- en biljartzalen,
 • inrichtingen voor paintball- en lasergames,
 • escape rooms,
 • casino's,
 • speelautomatenhallen,
 • wedkantoren.
 • Telewerk, winkelen en mondmaskerplicht

De huidige regels met betrekking tot telewerk, nl. vier dagen per week, veilig winkelen en de mondmaskerplicht blijven van kracht.

Geldigheid vaccinatiecertificaat vanaf 1 maart

Een herhalingsdosis (booster) is een belangrijke bescherming tegen het virus. Daarom beslist het Overlegcomité om vanaf 1 maart 2022 de geldigheid van het vaccinatiecertificaat in het Covid Safe Ticket terug te brengen van 270 dagen naar 150 dagen. De geldigheidsduur van de herhalingsdosis is niet beperkt in de tijd. Dat betekent dat wie zich voor 1 oktober 2021 liet vaccineren met een dosis van het vaccin van Johnson&Johnson of twee dosissen van Pfizer/BioNTech, Moderna en AstraZeneca/Oxford voor 1 maart 2022 een boostershot moet gehad hebben. Anders vervalt de geldigheid van het vaccinatiecertificaat. Ook de geldigheidsduur van het herstelcertificaat wordt op 150 dagen gebracht. Deze wijzigingen gelden enkel voor +18-jarigen.

Verlenging epidemische noodsituatie (pandemiewet)

Uit de risicoanalyse van de RAG en het advies van het COVID-19 Commissariaat blijkt dat de cumulatieve criteria die de wet voorziet op dit moment nog steeds voldaan zijn en dat een federale aanpak vereist blijft. Het Overlegcomité neemt akte van de verlenging van de epidemische noodsituatie met 3 maanden, nl. tot en met 28 april 2022. Deze noodsituatie zal op regelmatige tijdstippen geëvalueerd worden.

Verhoging vaccinatiegraad

Tenslotte heeft het Overlegcomité ook akte genomen van de nota van het COVID-19-Commissariaat met betrekking tot het verhogen van de vaccinatiegraad en de daarbij gevraagde adviezen. Het Overlegcomité nodigt de regeringen uit om dit dossier over te maken aan hun Parlement om hier op korte termijn een parlementair debat over te voeren. Ook worden de Parlementen uitgenodigd de epidemiologische waarde van het COVID Safe Ticket en zijn inzet in het kader van het beheer van de pandemie te evalueren.

Gepubliceerd op vrijdag 21 jan 2022 om 20:01