Het kan in een vingerklik gedaan zijn

In een vingerklik kan het gedaan zijn. Dat geldt niet alleen voor jouw leven, maar ook voor de registratie om al dan niet orgaandonor te zijn. Je bent helemaal vrij om te kiezen, dus wacht er niet langer mee.

Waarom is orgaandonatie belangrijk?

Morgen heb je misschien een donor nodig of heeft iemand jouw lichaamsmateriaal nodig wanneer je overlijdt. Een donor kan tot acht mensen redden en de levenskwaliteit van zo'n honderd mensen verbeteren. Je hebt vier donatiemogelijkheden:

  • Je kan jouw vitale organen doneren. Dat zijn jouw hart, longen, lever, nieren, pancreas en dunne darm waardoor je levens redt en verbetert.
  • Ander menselijk lichaamsmateriaal, zoals jouw hartkleppen, hoornvliezen, huid en botten kan je doneren voor transplantatie bij een andere persoon.
  • Voor de ontwikkeling van innoverende therapieën is jouw lichaamsmateriaal ook van cruciaal belang.
  • Jouw lichaamsmateriaal kan ook wetenschappelijk onderzoek vooruithelpen.

Welke stappen zijn er in een donatieproces?

  1. Drie artsen, onafhankelijk van de wegnemings- en transplantatieteams, moeten hersendood of hartdood vaststellen en bevestigen.
  2. Het overlijden wordt meegedeeld aan de familie.
  3. De databank van Orgadon wordt geraadpleegd om te controleren of de overledene tijdens zijn leven officieel zijn keuze heeft aangegeven, nl. akkoord of niet akkoord met donatie.
  4. Als de overledene niet is geregistreerd in Orgadon, worden nabestaanden geïnformeerd over de mogelijkheid tot donatie. Wanneer de nabestaanden melden dat de overledene tijdens zijn leven mondeling of op gelijk welke andere manier bezwaar heeft gemaakt, stopt de procedure.
  5. Heeft de donor tijdens zijn leven geen bezwaar gemaakt? Dan mogen de organen of ander menselijk lichaamsmateriaal worden weggenomen.
  6. Het lichaam van de overledene wordt met respect behandeld en zo snel mogelijk aan de familie teruggegeven.

Wat zegt de wet over orgaandonatie?

In België is elke burger een veronderstelde donor, tenzij je uitdrukkelijk hebt geweigerd. Iedere persoon die zes maanden is ingeschreven in het bevolkings- of vreemdelingenregister en in staat is zijn wil te uiten, kan zijn keuze registreren. Tot een kind 18 jaar is, kan een ouder of voogd verzet aantekenen. Daarna kan hij zelf een keuze kunnen maken. Donatie is anoniem en onbetaald. De medische kosten worden niet betaald door de familie van de donor, maar door de begunstigden van organen en menselijk lichaamsmateriaal.

Drie verschillende manieren om te registreren

Jezelf registreren om al dan niet orgaandonor te zijn kan online, bij de medewerkers van de dienst burgerzaken in het gemeentehuis van jouw woonplaats of via jouw huisarts.

Het is belangrijk voor jouw nabestaanden

Na jouw overlijden wordt in de orgaandatabank gecontroleerd of je tijdens jouw leven officieel de keuze hebt geregistreerd. Is dat niet het geval? Dan wordt de vraag aan jouw nabestaanden gesteld. Op zo'n emotioneel moment is dat zeer lastig voor hen. Registreer daarom nu je keuze.


Meer info?
www.klikvoororgaandonatie.be

Gepubliceerd op dinsdag 14 jan 2025 om 14:35