Je hebt maar drie minuten ...

Woningbranden eisen jaarlijks in België heel wat dodelijke slachtoffers. Elke week sterft iemand door een woningbrand. Niet alleen voldoende rookmelders zijn van levensbelang, maar ook het hebben van een vluchtplan. Hoe brandveilig leef jij eigenlijk?

Iedereen doet minstens een jaarlijkse evacuatieoefening op het werk of op school. Zelfs in het vliegtuig krijg je richtlijnen over wat te doen bij brand. Waarom zou je dat thuis niet doen? Voldoende rookmelders en een ingeoefend vluchtplan zorgen ervoor dat je tijdig jouw woning kan verlaten bij brand. Wacht dus niet langer!

Bij brand is er geen tijd om na te denken! Elke seconde telt!

Het is belangrijk om alle kamers te voorzien van een rookdetector, met als uitzondering de keuken, badkamer en garage. Hier is uiteraard ook een risico op brand, dus plaats je best een rookmelder in de nabijheid van deze ruimtes. Kies voor rookmelders met een niet-vervangbare batterij met een levensduur van tien jaar. In grotere woningen kan je best kiezen voor gekoppelde rookdetectoren, zodat het alarm op meerdere plaatsen hoorbaar is.

Heb je al een vluchtplan?

Een goed vluchtplan start met een snelle melding van gevaar. Hiervoor zijn voldoende rookmelders nodig. Deze zorgen voor een snelle detectie bij brand en het ingeoefend vluchtplan zorgt ervoor dat je samen met jouw gezin tijdig jouw woning kan verlaten. Bespreek met heel de familie wie er bij brand wat gaat doen. Wie neemt de kinderen mee? Wat met de huisdieren? Waar hangt de sleutel? Langs welke weg kan je naar buiten?

Het is van levensbelang om op elke slaapkamer een zaklamp te voorzien. Bij brand valt immers de elektriciteit en dus het licht uit. Zorg ook voor een vrije vluchtweg. Sluit de deuren op weg naar buiten. Op die manier wordt de brand opgesloten en krijgt deze zo weinig mogelijk zuurstof. Steek de sleutel op de voor- en achterdeur of leg deze in de buurt ervan! Zorg eerst dat jullie allemaal buiten zijn en bel dan pas naar de hulpdiensten via het gratis nummer 112. Wacht buiten de brandweer op en ga niet meer terug naar binnen.

Hoe brandveilig leef je eigenlijk?

Momenteel wordt in samenwerking met Oscare onderzocht hoe brandveilig de gemeente is. Vul dus zeker de anonieme bevraging in. 


Meer info?
www.leefbrandveilig.be 

Gepubliceerd op woensdag 21 jun 2023 om 09:00