Oktober, maand van het bevolkingsonderzoek naar borstkanker

Naar jaarlijkse gewoonte is de maand oktober de internationale maand in de strijd tegen borstkanker.

Borstkanker is de meest voorkomende vorm van kanker bij vrouwen. Liefst een op negen krijgt met de ziekte te maken. Het risico om borstkanker te krijgen, neemt toe met de leeftijd. Om vrouwen van 50 tot en met 69 jaar aan te moedigen elke twee jaar gratis een screeningsmammografie te laten nemen in een mammografische eenheid, startte de Vlaamse overheid in juni 2001 met het bevolkingsonderzoek naar borstkanker. Een screeningsmammografie kan afwijkingen immers vroegtijdig opsporen, lang voordat je er zelf iets van merkt. Als de ziekte vroeger wordt vastgesteld, kunnen verwikkelingen of een zwaardere behandeling worden vermeden en is de kans op volledige genezing groter.

Twee jaar is zo voorbij! Elk onderzoek toont de toestand op dat moment. Daarom is het belangrijk om een screeningsmammografie om de twee jaar te herhalen. Begin september 2020 hield de mammobiel halt aan sportcentrum De Tumkens te Betekom. Ben je een vrouw van 50 tot en met 69 jaar en heb je deelgenomen aan het onderzoek? Super!

Heb je vragen over het bevolkingsonderzoek naar borstkanker? Surf dan naar www.bevolkingsonderzoek.be of bel 0800 60 160. Voor vragen over jouw persoonlijke medische situatie neem je best contact op met jouw huisarts.

Gepubliceerd op woensdag 6 okt 2021 om 09:00