naar inhoud

Nieuws : Bouwen en verbouwen

 • Hoe gezond is jouw grond?

  di 5 nov
  Door het rijke industriële verleden zijn er in Vlaanderen nog steeds een pak verontreinigde gronden. Met het project ‘De Grote Grondvraag’ willen de medewerkers van de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) in kaart brengen welke gronden in Vlaanderen gezond zijn en welke niet.
 • Rookmelders redden levens

  Rookmelders wo 11 sep
  Woningbranden eisen elk jaar tientallen mensenlevens. Rookmelders vormen een eenvoudige en doeltreffende bescherming tegen de gevaren van brand. Vanaf 1 januari 2020 moet ook een woning waarin de eigenaar zelf woont over de nodige rookmelders beschikken. Wacht dus niet langer!
 • Overkoepelende renovatiepremie goedgekeurd

  ma 21 jan
  Op 21 december 2018 keurde de Vlaamse Regering de integratie van de verbeterings- en renovatiepremie tot één overkoepelende renovatiepremie definitief goed. Deze kan aangevraagd worden vanaf 1 februari 2019.
 • EPC in een nieuw jasje vanaf 2019

  EPC vr 14 dec
  In 2008 werd het EnergiePrestatieCertificaat (EPC) verplicht voor woningen en appartementen die te koop werden aangeboden. Enkele maanden later werd de verplichting ook ingevoerd voor verhuur. Tien jaar na de lancering werd gewerkt aan een grondige uitbreiding ervan.
 • Samenwerkingsovereenkomst voor duurzaam bouwadvies voor particulieren

  Dialoog vzw wo 30 mei
  Aangezien particuliere woningen verantwoordelijk zijn voor 52,95% van de CO2-uitstoot in de gemeente, werd in zitting van de gemeenteraad van maandag 28 mei 2018 beslist samen te werken met vormingscentrum Dialoog vzw.
 • Vlaamse gemeenten starten met omgevingsvergunning

  wo 10 jan
  Op 1 januari 2018 schakelden alle Vlaamse gemeenten over naar de omgevingsvergunning. Deze vervangt voortaan de stedenbouwkundige vergunning en de milieuvergunning.
 • Aanvragen vastgoedinfo vanaf 15 januari 2018 enkel online

  wo 3 jan
  Vanaf 15 januari 2018 kan vastgoedinformatie enkel nog online aangevraagd worden. Elke aanvrager dient zich eerst online te registreren alvorens hij/zij vastgoedinformatie kan aanvragen.
 • S-peil vervangt het K-peil voor nieuwe woongebouwen vanaf 1 januari 2018

  S-peil do 28 dec
  Het huidige verplichte maximale K-peil en de maximaal toegelaten netto-energiebehoefte voor verwarming in nieuwe woongebouwen wordt door de Vlaamse overheid vervangen door een peil voor de energie-efficiëntie van de gebouwschil.
 • Subsidies voor energiebesparende maatregelen in bestaande woningen

  Subsidies energiebesparende maatregelen ma 4 dec
  In zitting van de gemeenteraad van maandag 27 november 2017 werd beslist voor een aantal energiebesparende maatregelen in bestaande woningen een subsidie te verlenen. Dit reglement geldt voor werken die uitgevoerd worden vanaf 1 januari 2018.
 • Begijnendijk als BEN-voorloper

  BEN-voorloper do 23 jun
  Om samen met de Vlaamse overheid een stevig draagvlak voor het BEN-bouwen te creëren, werd het gemeentebestuur een zogenaamde ‘BEN-voorloper’ die de BEN-principes promoot.
1-10 Van 10