naar inhoud

Beleef het gloednieuwe peddeltraject op de Demer

24 juli ’20 (vr)
Op zondag 12 juli 2020 openden Vlaamse Ministers Ben Weyts en Lydia Peeters een gloednieuw peddeltraject op de Demer. Zij waagden zich zelfs al peddelend aan een stukje van het traject, nl. vanaf het Kasteel van Nieuwland in Aarschot tot de Demerbrug in Betekom.

Het volledige traject begint in Diest, loopt verder door Scherpenheuvel-Zichem, Aarschot, Begijnendijk en Rotselaar en komt uit in Werchter waar de Demer in de Dijle uitmondt. Het kan afgelegd worden door peddelaars van elk niveau of het nu met een kano, kajak of standing up paddel (SUP) is. De route werd immers volledig uitgerust om op de best mogelijk manier aan peddelsport te doen. Zo werden er hellingen aangelegd om de Demer toegankelijk te maken voor de boten en borden geplaatst bij de zeven start- en stopplaatsen. Met deze investeringen wil de Vlaamse overheid peddelsporten, zoals kanoën, kajakken en suppen, die voor een breed publiek toegankelijk zijn en mensen doen bewegen in de natuur promoten en zo laagdrempelig mogelijk maken.

De nieuwe peddelroute op de Demer is de tweede in Vlaams-Brabant en de vierde in Vlaanderen. Op termijn hopen de medewerkers van Sport Vlaanderen in elke provincie peddelroutes te openen en ze, waar het kan, met elkaar te verbinden. Zo zou het traject op de Demer via de Dijle verbonden kunnen worden met een traject in Mechelen, zodat er een heus peddelnetwerk gecreëerd wordt.

De Peddelroute Demer kwam tot stand door Sport Vlaanderen, De Vlaamse Kajak & Kanofederatie, de provincie Vlaams-Brabant, De Vlaamse Milieumaatschappij en De Vlaamse Waterweg nv. Met deze nieuwe route hopen de verschillende partners weer heel wat mensen te overtuigen om het peddelroutenetwerk in Vlaanderen te beleven.

De prachtige Demervallei maakt van deze peddelroute de ideale activiteit voor wie zich sportief wil uitleven in de natuur. Wil je graag kanoën, kajakken of suppen bij jou in de buurt? Ontdek dan de gloednieuwe peddelroute op de Demer via www.sport.vlaanderen.

Nieuwsoverzicht