naar inhoud

Bestuur start bedeling van mondmaskers voor alle inwoners

28 mei ’20 (do)
Eind april 2020 besliste het bestuur herbruikbare stoffen mondmaskers aan te kopen, zodat alle inwoners gratis een mondmasker kunnen ontvangen. Nu alle bestelde mondmaskers van het bestuur en de filters van de federale overheid geleverd werden, kan het bestuur van start gaan met de verdeling ervan.

De wereldwijde vraag naar mondmaskers was de voorbije weken zo groot dat het bestuur bij verschillende leveranciers te rade ging, met verschillende tijdstippen van levering als gevolg. Om toch zo snel mogelijk met de verdeling van de maskers van start te kunnen gaan, werd deze in fases uitgevoerd. Ondertussen werden alle bestellingen veilig geleverd en bezorgde de federale overheid ook voor elke inwoner die ouder is dan 12 jaar twee filters om in de herbruikbare mondmaskers aan te brengen. Hierdoor kan het bestuur van start gaan met de verdeling van mondmaskers en filters voor alle inwoners.

Eerste en tweede fase afgerond

Tijdens de eerste fase hebben alle 65-plussers een mondmasker in de brievenbus ontvangen en konden jongeren vanaf 12 jaar die opnieuw naar school moesten of gebruikers van het openbaar vervoer na afspraak een mondmasker ophalen. Zij ontvangen volgende week een omslag met de filters die de federale overheid bezorgde. Op 15 mei 2020 ging de tweede fase van start en konden andere inwoners zich registreren om een gratis mondmasker te verkrijgen. Deze maskers werden de voorbije dagen door vrijwilligers aan huis bedeeld, samen met de filters van de federale overheid.

Fase 3 gaat van start

Nu alle bestelde mondmaskers van het bestuur en de filters van de federale overheid geleverd werden, zorgen de medewerkers en vrijwilligers ervoor dat alle andere inwoners een gratis mondmasker en twee filters in de brievenbus krijgen. Ze hoeven zich er dus niet meer voor te verplaatsen of registeren. Het aantal mondmaskers en filters dat ze in de brievenbus vinden, wordt gebaseerd op het aantal personen dat op elk adres gedomicilieerd is. Ze vinden in elke omslag ook een praktische handleiding over het gebruik van het masker. Het bestuur bestelde de mondmaskers bij verschillende leveranciers, waardoor ook verschillende types in omloop zijn. Het kan dus zijn dat buren of vrienden een ander type ontvangen. Alle mondmaskers voldoen aan de criteria om de nodige bescherming te bieden.


Bestuur dankt vrijwilligers!

De verdeling van de mondmaskers en filters brengt behoorlijk wat werk met zich mee. Zo worden de omslagen met mondmaskers, filters en handleidingen eerst samengesteld en vervolgens via alle brievenbussen aan huis bedeeld. Het bestuur kon hiervoor de voorbije dagen al rekenen op de hulp van enkele vrijwilligers. Zij zijn deze mensen enorm dankbaar! Begijnendijk toont zich tijdens deze crisisperiode immers meer dan ooit als een boeiende, warme gemeente!

Nieuwsoverzicht