naar inhoud

Samen op zoek naar de rugstreeppad

25 mei ’20 (ma)
De medewerkers van Regionaal Landschap Noord-Hageland (RLNH) hebben geruchten opgevangen dat er op de zandgronden in het noorden van de gemeente rugstreeppadden ronddwalen. Ze zijn dan ook erg benieuwd of de rugstreeppad hier effectief vertoeft. Kan jij hun helpen?

De rugstreeppad (Epidalea calamita) is een soort die houdt van snel opwarmende plekjes, zoals zanderige of rotsachtige open terreinen waar hij vaak genoeg heeft aan tijdelijke plassen om zich in voort te planten. Het is daarom een zogenaamde pionierssoort. Zo kan je hem aantreffen in duingebieden aan de kust, steengroeves in de Ardennen, heidegebieden in de Kempen en zelfs op industrieterreinen in de Antwerpse haven. De dichtstbijzijnde populaties liggen in alle windrichtingen op minstens 25 km afstand van Begijnendijk. Of toch niet?

Een warme oproep!

Denk je deze soort te herkennen of kom je ze tegen in de gemeente? Neem dan een foto en stuur deze door naar bert.vandebosch@rlnh.be. Meen je de roep te herkennen op een warme, vochtige avond? Dan zijn geluidsopnames ook zeer welkom. Vraag je jezelf af hoe de roep van de rugstreeppad klinkt? Surf dan zeker naar de website van de Hylawerkgroep van Natuurpunt via www.hylawerkgroep.be.

De medewerkers van RLNH willen deze prachtige soort ondersteunen en alle kansen geven om een stabiele populatie in de omgeving te behouden. Zij zijn bekommerd om alle inheemse amfibieën. Zo bieden zij ook ondersteuning bij de aanleg, ruiming of omvorming van poelen en vijvers. Neem gerust contact met hun op voor advies!


Meer info?
Regionaal Landschap Noord-Hageland vzw
Oudepastoriestraat 22
3390 Tielt-Winge
tel. 016 63 59 54
www.rlnh.be

Nieuwsoverzicht
Rugstreeppad

Openingsuren & contact

Omgeving en Wonen

adres
Kerkplein 53130 Begijnendijk
Stratenplan
Toon op Google Maps
Tel. tel.
016 53 66 60
Fax fax
016 53 26 12
e-mail
omgeving@begijnendijk.be