naar inhoud

Fictieve incasso? Echte oplichting!

15 januari ’20 (wo)
Heb jij een brief, e-mail of telefoon gekregen van een incassobureau, zonder dat je weet waarvoor? Dan ben je niet alleen. De Economische Inspectie van de FOD Economie wordt overstelpt door meldingen over frauduleuze incassobureaus. Ze zetten consumenten op een agressieve wijze onder druk.

De werkwijze van valse incassobureaus is meestal dezelfde. Nietsvermoedende consumenten worden telefonisch benaderd met een aanbod voor bijvoorbeeld de huur van een huisje, een goedkope reis, korting op producten of voor het innen van vermeende belastingschulden. Vaak is er helemaal geen contract. De consumenten hebben gezegd dat ze alleen informatie over de aanbieding willen ontvangen en hebben dus niet ingestemd met het aanbod. Soms zijn consumenten ook niet eens benaderd en gaat het dus om een compleet verzonnen contract. Toch bellen de oplichters maanden of jaren later de consument op, omdat er nog een rekening openstaat, die ondertussen opgelopen is tot honderden euro’s. Consumenten worden herhaaldelijk gebeld, gemaild en voelen zich zwaar onder druk gezet om te betalen, zonder dat het incassobureau ingaat op de mededeling van de consument dat de rekening onterecht is. Uit de meldingen blijkt dat het taalgebruik steeds agressiever en dwingender wordt en dat de oplichters dreigen met bevoegdheden die ze niet hebben, zoals de inzet van deurwaarders of een beslaglegging.

Werd je gecontacteerd? Kijk dan eerst na of je het bedrijf kent en of je bij hen inderdaad een onbetaalde schuld hebt. Een incassobureau moet altijd verplicht ingeschreven zijn bij de FOD Economie, voordat ze hun activiteiten mogen uitvoeren. Ga hier na of het incassobureau ingeschreven is. Is het incassobureau niet ingeschreven bij de FOD Economie? Betaal de rekening dan niet, ook niet wanneer het incassobureau dreigt met hoge kosten, deurwaarders of andere maatregelen. Laat je niet onder druk zetten! Hang de telefoon op wanneer het incassobureau je blijft lastig vallen. Als je e-mails of brieven ontving, betwist die dan. De betwisting gebeurt het best per e-mail met ontvangstbevestiging of per aangetekende brief, waarin je al jouw argumenten aanhaalt. Weet dat een beslaglegging alleen via een deurwaarder en niet via een incassobureau kan gebeuren. De inbeslagname van goederen kan enkel na de officiële betekening van een dwangbevel door de deurwaarder bij jouw thuis. Zij wordt nooit per e-mail verzonden. Heb je toch betaald? Licht dan jouw bank zo snel mogelijk in. Meld valse incassobureaus op het Meldpunt van de FOD Economie via www.meldpunt.belgie.be. Doe ook aangifte bij de lokale politie in de buurt.


Meer info?
FOD Economie
tel. 0800 120 33
info.eco@economie.fgov.be

Nieuwsoverzicht
Fictieve incasso

Openingsuren & contact

Communicatie

adres
Kerkplein 53130 Begijnendijk
Stratenplan
Toon op Google Maps
Tel. tel.
016 53 66 78
Fax fax
016 53 26 12
e-mail
communicatie@begijnendijk.be