naar inhoud

Nieuwe eID’s in het vooruitzicht

29 januari ’20 (wo)
Op dinsdag 14 januari 2020 werd, in het kader van een proefproject, in Lokeren de eerste nieuwe elektronische identiteitskaart (eID) uitgereikt. In de strijd tegen identiteitsfraude bevat de nieuwe eID nu ook vingerafdrukken. Het proefproject loopt in een vijfentwintigtal gemeenten.

De nieuwe eID heeft een nieuwe lay-out die de oude uit 2002 vervangt. Op die manier voldoet de nieuwe eID aan de strenge internationale regels die als doel hebben identiteitscontroles efficiënter te laten verlopen. Zo bevat de nieuwe eID vingerafdrukken. Dit nieuwe element wordt toegevoegd om de strijd tegen identiteitsfraude op te voeren. De vingerafdrukken staan enkel op de contactloze chip van de kaart, niet in een centrale databank, en zijn beveiligd. Enkel bevoegde instanties kunnen de contactloze chip uitlezen. De integratie van vingerafdrukken ligt in lijn met Europese regelgeving die de lidstaten verplicht vingerafdrukken op te nemen op hun identiteitskaarten. Daarnaast staat de foto aan de linkerkant in plaats van rechts en vind je een geperforeerd beeld van de foto terug op de achterkant van de kaart. De contact chip staat eveneens op de achterkant van de kaart, waardoor je deze op een andere manier in een kaartlezer moet stoppen. Tenslotte wordt, conform de ICAO-regels, als nationaliteit niet langer ‘BELG’ maar ‘BEL’ vermeld en heeft de kaart een andere tint van kleuren. De nieuwe kaart is dus een nog veiliger en universeler reisdocument.

In het kader van een proefproject reiken een vijfentwintigtal gemeenten dit nieuw type eID reeds uit. Afhankelijk van de evaluatie van het proefproject starten alle andere Belgische gemeenten vanaf maart 2020 met het uitreiken van de nieuwe eID. De huidige eID’s die in omloop zijn, worden vervangen op het einde van hun geldigheidsperiode of eerder bij aangifte van een verlies, diefstal of beschadiging van de kaart of andere reden, zoals een niet gelijkende foto of verandering van naam. Je hoeft dus geen nieuwe eID aan te vragen, zolang je jouw oude kaart nog hebt en deze nog geldig is. Je ontvangt op het einde van de geldigheidsperiode van jouw kaart een oproepingsbrief in de brievenbus om jouw oude kaart te vervangen.

Nieuwsoverzicht