naar inhoud

Brand in de Dreef te Begijnendijk

11 oktober ’19 (vr)
Omstreeks 15.30 u vanmiddag ontstond er een uitslaande brand op de eerste verdieping van een appartementsgebouw, gelegen in de Dreef te Begijnendijk. De brand sloeg al snel over op het hele dakgebinte van het gebouw, met hevige rookontwikkeling tot gevolg.

De rook verspreidde zich in de richting van de Kerkstraat, Saffraanberg en Liersesteenweg. Het gemeentelijk rampenplan werd afgekondigd.

De hulpdiensten hadden de brand al snel onder controle. Zij gingen ervan uit dat de dakbekleding asbestvezels bevat, waardoor een veiligheidsperimeter vanaf de Nieuwstraat tot de Liersesteenweg werd ingesteld. De voorbije uren werden de eerste onderzoeken en metingen uitgevoerd. Hieruit blijkt dat er geen verder gevaar voor asbestvervuiling is, waardoor de inwoners van de omliggende woningen vanaf 22.00 u terug naar huis kunnen. Om de eventuele verspreiding van roetdeeltjes te voorkomen, worden de straten en opritten de komende uren gereinigd. De hulpdiensten vragen ook aan de buurtbewoners om de nodige voorzorgen te nemen door een vochtige dweil aan de toegang van hun woning te gebruiken en de kleding zorgvuldig te reinigen.

Op het tijdstip van het ontstaan van de brand waren er geen bewoners aanwezig in het appartementsgebouw. Deze bewoners en de inwoners van de omliggende woningen werden uit voorzorg geëvacueerd naar de Sint-Luciakerk in Begijnendijk. De vijf appartementen werden door de hulpdiensten onbewoonbaar verklaard. Voor deze gezinnen vond het gemeentebestuur ondertussen een onderdak. De oorzaak van de brand is momenteel nog niet bekend. Deze wordt de komende dagen verder onderzocht.

Omstreeks 21.15 u werd het gemeentelijk rampenplan beëindigd en de perimeter verkleind tot de Dreef en het gedeelte van de Kerkstraat, gelegen tussen het Pannenhof en de Dreef. Het gedeelte van de Kerkstraat, gelegen tussen de Begijnendreef en het Pannenhof, wordt verkeersluw gemaakt. De komende uren zullen de politiediensten het appartementsgebouw zorgvuldig observeren. Zaterdag wordt verder onderzoek naar de mogelijke aanwezigheid van asbestvezels uitgevoerd.

Nieuwsoverzicht

Openingsuren & contact

Communicatie

adres
Kerkplein 53130 Begijnendijk
Stratenplan
Toon op Google Maps
Tel. tel.
016 53 66 78
Fax fax
016 53 26 12
e-mail
communicatie@begijnendijk.be