naar inhoud

Denk twee keer na voor je op een link klikt

07 oktober ’19 (ma)
Naar jaarlijkse gewoonte is oktober de maand van de cybersecurity. In het kader van deze 'European Cyber Security Month' lanceren het Centrum voor Cybersecurity België (CCB) en de Cyber Security Coalition voor de vijfde keer samen een sensibiliseringscampagne rond cyberveiligheid.

Phishing blijft het grootste cyberveiligheidsprobleem voor burgers in België. Het is een belangrijke toegangspoort voor cybercriminelen tot toestellen en informaticasystemen. Phishing wordt door cybercriminelen immers gebruikt om malware te verspreiden, persoonlijke gegevens te bemachtigen en geld te stelen. Van januari tot september van dit jaar werden al meer dan 1 miljoen berichten naar verdacht@safeonweb.be verstuurd. Vorig jaar waren er dat, verspreid over het hele jaar, 648 000.

De nationale sensibiliseringscampagne tegen phishing legt nadruk op valse berichten. Phishing gebeurt immers vandaag op verschillende platformen en niet enkel per e-mail. Ook per SMS, Whatsapp, via Facebook Messenger en andere platformen worden mensen met valse berichten om de tuin geleid. Ook gebruikers van de website www.2dehands.be kunnen te maken krijgen met phishing. De meest courante vorm is die waarbij malafide gebruikers vertrouwelijke gegevens proberen te bemachtigen door de transactie te laten plaatsvinden op een ander platform dan deze die wordt voorzien op de website. Vervolgens proberen ze via valse websites bankgegevens en andere persoonlijke gegevens te stelen. Denk daarom twee keer na voor je klikt op een link of in gaat op de vraag de transactie te laten plaatsvinden op een ander platform.

Phishingberichten krijg je meestal onverwacht en zonder reden. Ze zijn dwingend of willen je nieuwsgierig maken, bevatten taalfouten of zijn vreemd geschreven en hebben een vage aanspreektitel of gebruiken jouw e-mailadres als aanspreking. Ze komen van een onbekende afzender en hebben een link die niet naar een veilige website leidt. 

Niet enkel e-mails kunnen valse berichten zijn. Steeds vaker proberen oplichters hun slag te slaan via valse sms-berichten. Dat fenomeen heet 'Smishing'.

Cybercriminelen zijn steeds creatiever in hun pogingen om mensen om de tuin te leiden. Ze sturen valse berichten die zo overtuigend zijn dat je de bijlage opent,  beloven jou een grote beloning als je hun enquête invult en jouw gegevens achterlaat, bedreigen je als je niet reageert en gebruiken steeds meer kanalen. Gelukkig zijn veel internetgebruikers alert genoeg en lopen ze niet in de val! Toch kan iedereen slachtoffer worden.


Meer info?
https://campagne.safeonweb.be/nl/phishing 

Nieuwsoverzicht
Cybersecurity

Openingsuren & contact

Communicatie

adres
Kerkplein 53130 Begijnendijk
Stratenplan
Toon op Google Maps
Tel. tel.
016 53 66 78
Fax fax
016 53 26 12
e-mail
communicatie@begijnendijk.be