naar inhoud
Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Zonder schoolboeken in de klas?

13 september ’19 (vr)
Steeds meer jongeren moeten het stellen zonder schoolboeken. Goed en betaalbaar onderwijs is een recht voor alle leerlingen in de scholen. Daarom organiseren verschillende armoedeorganisaties en de onderwijskoepels op maandag 16 september 2019 voor het eerst de ‘Boekencheckdag’.

De armoedeorganisaties en onderwijskoepels roepen leerkrachten op om in de Vlaamse en Brusselse secundaire scholen te tellen hoeveel leerlingen het zonder boeken moeten stellen. De gegevens worden verzameld om een beter beeld over het probleem te schetsen.

De medewerkers van Samen Tegen Onbetaalde Schoolfacturen begeleiden al twee jaar secundaire scholen bij het omgaan met armoede en kostenbeheersing. Zij kregen signalen van leerkrachten dat er leerlingen zijn zonder schoolboeken, soms zelfs het hele jaar lang. Als ze nagaan waarom dat zo is, is dat meestal omdat de ouders de boeken niet kunnen betalen. Uit onderzoek van partnerorganisatie SOS Schulden op School vzw blijkt echter dat de schoolfactuur de hoogste prioriteit heeft bij ouders. Toch blijven de stijgende kosten op school een grote drempel voor ouders met een klein budget. Met als gevolg dat duur schoolmateriaal soms gewoon niet aangekocht kan worden.

Met de ‘Boekencheckdag’ hopen de verschillende armoedeorganisaties en onderwijskoepels scholen en leerkrachten alert te maken voor het probleem en ze te doen nadenken over een aangepast scholenbeleid. Het gemeentebestuur steunt deze actie, want ook hier is het streefdoel dat er nul leerlingen zonder schoolboeken in de klas zitten. Daarom worden alle leerkrachten in de gemeente die lesgeven in de Vlaamse en Brusselse secundaire scholen opgeroepen om massaal deel te nemen aan deze actie.


Meer info? 
www.boekencheck.be 
www.facebook.com/boekencheck

Nieuwsoverzicht