naar inhoud

Rookmelders redden levens

11 september ’19 (wo)
Woningbranden eisen elk jaar tientallen mensenlevens. Rookmelders vormen een eenvoudige en doeltreffende bescherming tegen de gevaren van brand. Vanaf 1 januari 2020 moet ook een woning waarin de eigenaar zelf woont over de nodige rookmelders beschikken. Wacht dus niet langer!

Meer nog dan het vuur, maakt vooral de rook tal van slachtoffers. Die rook is verstikkend en verspreidt zich razendsnel. Rookmelders vormen dan ook een eenvoudige en doeltreffende bescherming tegen de gevaren van brand. Ze zijn helemaal niet duur en makkelijk zelf te plaatsen. Zodra de rookmelder rook opmerkt, zorgt het alarmsignaal dat je jezelf en jouw huisgenoten tijdig in veiligheid kan brengen. 

Rookmelders zijn binnenkort in elke woning verplicht. Ze waren al verplicht voor huurwoningen, zelfstandige woningen en kamers bestemd voor de huisvesting van studenten, nieuwbouwwoningen, woningen die worden gerenoveerd en woningen waarvoor een bijzondere sociale lening wordt toegekend. Vanaf 1 januari 2020 moet ook een woning waarin de eigenaar zelf woont over de nodige rookmelders beschikken. Wacht dus niet langer en plaats zo snel mogelijk rookmelders in jouw woning. Als je geen rookmelders in jouw woning plaatst, voldoet deze niet aan de minimale veiligheids-, gezondheids- en woningkwaliteitsvereisten die de Vlaamse overheid vanaf 2020 oplegt. Wie vandaag een woning zonder rookmelders verhuurt, krijgt geen conformiteitsattest. Het verhuren van een woning zonder de nodige rookmelders is strafbaar. De verhuurder is wettelijk verplicht de nodige rookmelders aan te kopen en te plaatsen. Als de verhuurder kiest voor een toestel met vervangbare batterijen, moet de huurder die batterijen tijdig vervangen.

Om wettelijk in orde te zijn moet een zelfstandige woning, nl. eengezinswoning, appartement of studio, of kamerwoning op elke verdieping minstens een rookmelder hebben. In kamerwoningen moet er bovendien ook in elke kamer een rookmelder zijn. Het is aan te raden om rookmelders te plaatsen in elke ruimte waar je doorheen moet op weg naar buiten. Kelders en zolders die rechtstreeks toegankelijk zijn moeten minstens één rookmelder hebben. Dat is ook het geval voor een kelder- of zolderruimte waarin zich een technische installatie bevindt. Deze verplichtingen zijn ook van toepassing op kelders en zolders in gedeeld gebruik.


Meer info?
Wonen Vlaanderen
www.wonenvlaanderen.be/rookmelders
rookmelders.wonen@vlaanderen.be

Nieuwsoverzicht