naar inhoud

Begijnendijk wordt een ‘Warme Gemeente’!

21 augustus ’19 (wo)
Uit onderzoek blijkt dat 1 op 5 Vlaamse jongeren zich niet goed in zijn vel voelt, een ontluisterend cijfer dat zich ook vertaalt in het hoge suïcidecijfer in Vlaanderen. Tijd om daar iets aan te doen! Daarom besliste het gemeentebestuur deel te nemen aan het project ‘Warme Steden en Gemeenten’.

De komende maanden zal het bestuur alle organisaties die werken rond het mentale welzijn van kinderen en jongeren verenigen. Zo worden de krachten gebundeld om de veerkracht van kinderen en jongeren te verhogen. Een goede geestelijke gezondheid in de jeugdjaren vormt namelijk de basis voor gezondheid en welbevinden in het latere leven en vermijdt veel psychisch leed. Het einddoel is immers een veilige plek, waar veerkrachtige kinderen en jongeren hun talenten en identiteit kunnen ontplooien, zich kwetsbaar kunnen opstellen en daarin gesteund worden door hun omgeving en leeftijdsgenoten. Om dit te realiseren, zal het gemeentebestuur zich baseren op acht pijlers om veerkracht te versterken, nl.:

  1. Besteed aandacht aan de basisbehoeften en rechten van kinderen en jongeren;
  2. Moedig een warme, ondersteunende opvoeding aan;
  3. Ondersteun de persoonlijke ontwikkeling;
  4. Creëer verbondenheid tussen kinderen, jongeren en hun omgeving;
  5. Maximaliseer kansen op fysieke gezondheid;
  6. Maak kwetsbaarheid bespreekbaar in een veilige omgeving;
  7. Zorg dat kinderen en jongeren makkelijk de weg naar hulp vinden;
  8. Betrek kinderen en jongeren bij het beleid.

Hierbij wordt het bestuur begeleid door Logo Oost-Brabant en ondersteund door een consortium van het Vlaams Instituut Gezond Leven, de Vlaamse Logo’s, initiatiefnemer Fonds GavoorGeluk en het onderzoekscentrum LUCAS KULeuven. 

Binnenkort zie je ook Warme William verschijnen in het straatbeeld. Deze campagne met bijhorende app wil de jongeren en hun omgeving aanzetten om kwetsbaarheid te delen en empathisch te luisteren naar elkaar zonder oordeel. 

Wie vragen heeft rond zelfdoding, kan terecht op de zelfmoordlijn via het gratis nummer 1813 of op www.zelfmoord1813.be.


Meer info?
www.warmewilliam.be
www.warmestedenengemeenten.be

Nieuwsoverzicht