naar inhoud

Factuur betaald? Of toch niet?

29 juli ’19 (ma)
De medewerkers van de FOD Economie stelden een verhoging van het aantal meldingen over factuurfraude vast. Zo ontvingen zij de eerste zes maanden van 2019 evenveel meldingen dan in heel 2018. Een slachtoffer is gemiddeld meer dan € 20 000,00 kwijt ten opzichte van € 7 100,00 in 2018.

Heb je een factuur ontvangen en betaald, maar krijg je een aantal weken later een aanmaning in de bus? Dan ben je wellicht slachtoffer van een vervalste factuur. Bij factuurfraude onderscheppen oplichters een papieren of elektronische factuur en wijzigen ze het rekeningnummer. Als de ontvanger deze vervalste factuur betaalt, betaalt hij dus de oplichters. De facturen worden op verschillende manieren onderschept. Zo kunnen deze uit jouw persoonlijke brievenbus of postkamer worden gestolen. De originele factuur wordt ingescand en de gegevens van de leverancier worden met speciale software aangepast. In andere gevallen voegen oplichters een brief bij die vermeldt dat het rekeningnummer is gewijzigd of kleven ze een sticker op de enveloppe of de factuur ‘Opgelet, gewijzigd rekeningnummer’. Daarna versturen ze de aangepaste factuur naar het slachtoffer. Er is ook meer en meer sprake van digitale factuurfraude, waarbij elektronische facturen vervalst worden. Hierbij dringt een hacker binnen in het informaticasysteem van een leverancier en wijzigt het rekeningnummer op de e-mails. Hij kan ook het informaticasysteem met een virus besmetten, waardoor hij vanop afstand in het systeem of de e-mails een rekeningnummer kan aanpassen. Factuurfraude komt in alle sectoren voor, maar uit de gegevens blijkt dat vooral de bouwsector geviseerd wordt.

Betaalde je toch een vervalste factuur? Neem eerst eens contact op met de leverancier. Misschien is er gewoon een vergissing in het spel en heeft hij onterecht een aanmaning of betalingsherinnering gestuurd. Is dat niet het geval? Contacteer dan zo snel mogelijk de betrokken banken, nl. jouw bank en de bank van het rekeningnummer naar waar je hebt overgeschreven. Jouw bank kan aan de bank van het rekeningnummer van de oplichters vragen om het geld terug te storten. Deze bank tracht ook de overschrijving te blokkeren of blokkeert de rekening, zodat geldafhalingen door de oplichters niet meer mogelijk is. Meld het tenslotte op meldpunt.belgie.be. je krijgt aan het einde van jouw melding meteen advies en informatie over welke stappen je nog kunt ondernemen. Ben je slachtoffer van hacking? Doe dan zeker aangifte bij de lokale politie.


Meer info?
FOD Economie
tel. 0800 120 33
info.eco@economie.fgov.be

Nieuwsoverzicht
Factuurfraude

Openingsuren & contact

Politiezone BRT

adres
Kruisstraat 243120 Tremelo
Stratenplan
Toon op Google Maps
Tel. tel.
016 53 11 23
Fax fax
016 53 23 31
e-mail
pzbrt@tremelo.be

Politie wijkkantoor Begijnendijk

adres
Professor Scharpélaan 41 3130 Begijnendijk
Stratenplan
Toon op Google Maps
Tel. tel.
016 53 51 29
Fax fax
016 52 07 52