naar inhoud
Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Geef elkaar een schouderklopje!

12 juni ’19 (wo)
Met de campagne ‘Geef elkaar een schouderklopje!’ willen Stichting tegen Kanker en de Vlaamse overheid iedereen aanmoedigen om deze zomer voldoende schaduw op te zoeken, beschermende kledij te dragen en zichzelf om de twee uur in te smeren.

Trek je naar het zuiden om de zon op te zoeken? Dan voorzie je zeker voldoende zonnecrème, speciale zwemkledij of een hoedje om jezelf te beschermen tegen de schadelijke gevolgen van de zon? Uit onderzoek van de Stichting tegen Kanker blijkt echter dat Belgen zich op vakantie in het buitenland beter tegen de zon beschermen dan thuis, terwijl je ook hier vanaf de eerste zonnestraal kan verbranden.

Huidkanker neemt fors toe in België. Meer dan 90% hiervan is te wijten aan overmatige blootstelling aan UV-stralen. UV-stralen beschadigen de buitenste en diepere lagen van de huid. Een overmatige blootstelling aan deze stralen, zonder bescherming, leidt tot een vroegtijdige veroudering van de huid, zonneslagen en huidletsels die kunnen leiden tot huidkanker. Om huidkanker te voorkomen, is het belangrijk dat je verstandig omgaat met de zon en Uv-stralen. Neem je deel aan buitenactiviteiten in eigen land, zoals uitstappen en festivals? Ga je genieten van de zon in eigen tuin of op een terrasje? Geef elkaar dan een schouderklopje als herinnering om de drie preventieve maatregelen voor een goede zonbescherming te nemen. Een schouderklopje krijgen als je verbrand bent, doet immers pijn. Geef elkaar er daarom eentje voor het te laat is. Het ezelsbruggetje ‘Schaduw, shirt en smeren’ moet je deze zomer dus zeker onthouden. Bescherm jezelf tegen de nefaste effecten door het advies op te volgen, waar je ook bent.

Naast letterlijke schouderklopjes heb je ook figuurlijke schouderklopjes, nl. alle kleine en grote initiatieven die anderen helpen om zich te beschermen tegen de zon. Ken jij een goed initiatief dat helpt beschermen tegen de zon? Laat het dan weten met #schouderklopje. Wil je graag meer info over de campagne of extra tips voor een goede zonbescherming? Surf dan naar www.kanker.be/ schouderklopje.

Nieuwsoverzicht