naar inhoud

Ga mee de strijd aan tegen de Aziatische hoornaar!

03 juni ’19 (ma)
Vorig jaar begon de Aziatische hoornaar een invasie in ons land. Om de verdere uitbreiding van deze invasieve exoot zoveel mogelijk af te remmen, hebben de overheid, Universiteit Gent, brandweerdiensten en civiele bescherming een plan klaar. Dit plan kan alleen slagen met jouw hulp!

De Aziatische hoornaar belaagt onze inheemse insecten, zoals bijen, wespen en vliegen, waardoor de bestuiving van landbouwgewassen onder druk komt te staan. Bovendien heeft de Aziatische hoornaar een opmerkelijke voorkeur voor honingbijen, wat voor de imkers een ernstig probleem kan worden.

De Aziatische hoornaar is een grote, donkere wesp. Ze is groter dan een gewone wesp, maar iets kleiner dan de inheemse Europese hoornaar. Je kan een Aziatische hoornaar goed herkennen aan haar unieke kleurencombinatie. Op de kop en het borststuk is ze volledig zwart en ook het achterlijf is grotendeels zwart met slechts één brede gele band. De pootjes zijn zwart met opvallende gele tipjes. De Aziatische hoornaar wordt het meest verward met de Europese hoornaar, maar je zal gauw merken dat het verschil zeer duidelijk is. Zo heeft de Aziatische hoornaars twee kleuren, nl. zwart en weinig geel op het achterlijf, en heeft de Europese hoornaar drie kleuren, nl. zwart, roodbruin en veel geel op het achterlijf. In de lente bouwen hoornaars bolvormige nestjes in een tuinhuis of carport. Vanaf de zomer verhuist het nest naar een hoge boomtop. Van de hoornaars hoef je zelf weinig schrik te hebben. De Aziatische hoornaar mag dan wel zeer agressief zijn als je haar nest verstoort, in de vrije natuur toont ze geen interesse in de mens. Met haar angel kan de hoornaar wel meermaals pijnlijk steken, zoals andere wespen. Daag ze dus zeker niet uit!

Iedereen, zowel jong en oud als natuurliefhebbers, gewone wandelaars, specialisten of leken, kan een steentje bijdragen door de ogen open te houden en bij het zien van een hoornaar of nest dit zo snel mogelijk te melden via vespawatch.be, het portaal van de werkgroep Aziatische hoornaar. Dit project kwam tot stand dankzij de steun van de Vlaamse overheid, departement Economie, Wetenschap & Innovatie.


Meer info?
Vespa-Watch
www.vespawatch.be
vespawatch@inbo.be

Nieuwsoverzicht
Aziatische hoornaar

Openingsuren & contact

Milieu

adres
Kerkplein 53130 Begijnendijk
Stratenplan
Toon op Google Maps
Tel. tel.
016 53 66 62
Fax fax
016 53 26 12
e-mail
milieu@begijnendijk.be

Recyclagepark

adres
Prof. Scharpélaan 1483130 Begijnendijk
Stratenplan
Toon op Google Maps
Tel. tel.
0800 97 0 97
e-mail
info@ecowerf.be

Lees meer artikels over