naar inhoud

Begijnendijk hijst de regenboogvlag

13 mei ’19 (ma)
Om te tonen dat het gemeentebestuur begaan is met al zijn inwoners, ongeacht hun seksuele oriëntatie of genderidentiteit, wordt de week van 17 mei 2019 een regenboogvlag gehesen aan het gemeentehuis en OCMW-gebouw.

Op 17 mei 1990 schrapte de Wereldgezondheidsorganisatie homoseksualiteit officieel van de internationaal gehanteerde lijst van psychische ziekten. Tot dan toe stond homoseksualiteit op die lijst genoteerd als een psychische aandoening. Om extra aandacht te vragen voor de discriminatie van holebi’s en transgenders, heeft de holebi-en transgendergemeenschap deze dag sindsdien uitgeroepen tot de ‘Internationale Dag tegen Homofobie en Transfobie (IDAHOT)’.

Homofobie en transfobie zijn begrippen die, jammer genoeg, regelmatig de actualiteit halen. Denk maar aan de incidenten met agressie tegenover holebi’s en transgenders. Deze voorvallen zijn slechts het topje van de ijsberg. Zolang homoseksualiteit en transseksualiteit een louter theoretische en juridische kwestie blijven, hebben weinig mensen er moeite mee. Wanneer ze zichtbaar worden en personen voor hun seksualiteit uitkomen, blijkt dit voor heel wat mensen echter moeilijk om te aanvaarden. Nochtans is het net die aanvaarding die homoseksuelen en transseksuelen nodig hebben om zich volmaakt goed te voelen in de samenleving.

Over heel de wereld worden er op 17 mei 2019 acties gevoerd om solidariteit te tonen met holebi’s en transgenders. Çavaria, de Vlaamse koepel van holebi- en transgenderverenigingen, roept alle gemeenten op om die dag de regenboogvlag uit te hangen als teken van solidariteit met de holebi- en transgendergemeenschap. Om te tonen dat het gemeentebestuur begaan is met al zijn inwoners, ongeacht hun seksuele oriëntatie of genderidentiteit, wordt de week van 17 mei 2019 een regenboogvlag gehesen aan het gemeentehuis en OCMW-gebouw.


Geweld raakt dieper dan je denkt

Sinds 2012 bestaat er één centraal telefoonnummer voor elk vermoeden van geweld in welke vorm dan ook. Op het nummer 1712 kan je elke werkdag van 9.00 tot 17.00 u terecht met vragen en meldingen. Het meldpunt werkt discreet en gratis. Slachtoffers van fysiek of verbaal geweld tegenover holebi’s kunnen ook steeds terecht bij de mensen van Lumi, de infolijn voor iedereen met vragen over seksuele voorkeur en gender. Meer info vind je op www.lumi.be.


Meer info?
Çavaria vzw
www.cavaria.be
info@cavaria.be 

Nieuwsoverzicht