naar inhoud

Rattenvergif? Neen, bedankt!

02 mei ’19 (do)
In zitting van de gemeenteraad van 25 april 2019 werd beslist te stoppen met het gratis ter beschikking stellen van rattenvergif. Het gebruik van gifstoffen dient immers met de nodige omzichtigheid en op een oordeelkundige wijze te gebeuren.

De stopzetting van de gratis bedeling van rattenvergif is een logische maatregel die kadert in de Vlaamse bewustmakingscampagne ‘Zonder is gezonder’ en een nieuwe strengere wetgeving. Specifiek inzake rattenvergif mogen particulieren sinds 1 maart 2018 enkel nog rattenvergif gebruiken met een sterk verlaagde hoeveelheid werkzame gifstof. Hierdoor moet ter bestrijding van rattenplagen vooral ingezet worden op preventie en alternatieve bestrijdingsmethodes. Bijkomend is het belangrijk foutief gebruik van rattenvergif te voorkomen. Door verkeerdelijk gebruik van gratis aangeboden vergif, worden andere fauna, organismen en zelfs huisdieren vaak het slachtoffer van vergiftiging. Onderzoek toont bovendien aan dat het ter beschikking stellen van rattenvergif niet zorgt voor een daling van het aantal rattenplagen. Deze maatregel bespaart het gemeentebestuur gemiddeld €?5?000 per jaar. Zolang de voorraad strekt, kan je nog een beperkte hoeveelheid rattenvergif afhalen.

Voor meer informatie of bij een rattenplaag kan je een beroep doen op het advies van de milieu- en duurzaamheidsambtenaar of de expertise van de gemeentelijke rattenvanger. Het vangen of verdelgen van ratten kan pas na preventie en toepassen van alternatieve bestrijdingsmiddelen. Een actieve preventie is immers de beste bestrijdingsmethode. Voorkom daarom dat ratten voedsel, beschutting en water vinden. Bewaar voedselvoorraden afgesloten, laat geen etensresten rondslingeren en verzamel huishoudelijk afval in afgesloten vuilnisbakken. Voeder kippen of andere huisdieren ’s morgens, stapel veevoeders en ander materiaal los van de muur of grond en vermijd langdurige voederopslag. Leg geen gekookte etensresten op de composthoop en ruim mogelijke schuilplaatsen, zoals houtopslag en rommel snel op. Openingen, spleten en gaten van gebouwen maak je best dicht. Op www.zonderisgezonder.be vind je meer info en tips. Het verdelgen van ratten laat je best over aan professionelen. Let op! Op privéterrein is de eigenaar steeds verantwoordelijk voor het bestrijden van ratten.

Nieuwsoverzicht
Rattenvergif

Openingsuren & contact

Milieu

adres
Kerkplein 53130 Begijnendijk
Stratenplan
Toon op Google Maps
Tel. tel.
016 53 66 62
Fax fax
016 53 26 12
e-mail
milieu@begijnendijk.be

Recyclagepark

adres
Prof. Scharpélaan 1483130 Begijnendijk
Stratenplan
Toon op Google Maps
Tel. tel.
0800 97 0 97
e-mail
info@ecowerf.be

Lees meer artikels over