naar inhoud

Drink duurzaam en kies voor water van de kraan!

06 mei ’19 (ma)
Wegwerpplastic is een wereldwijd probleem. Het burgerinitiatief ‘Mei Plasticvrij’ wil iedereen stimuleren om eens na te denken over de impact van plastic op het milieu en één maand lang zo weinig mogelijk wegwerpplastic te verbruiken.

Plastics belanden nog al te vaak op het stort of komen via zwerfvuil in de natuur, waterwegen en zee terecht. Bovendien is plastic gemaakt om eeuwig mee te gaan. Het breekt niet af, maar valt uiteen in microplastics die in de lucht, de grond en het water belanden. Zo komt er elke minuut een volle vrachtwagen plastic in de oceanen bij, wat overeenkomt met meer dan 8 miljoen ton plastic per jaar. 

Verandering moet van alle kanten komen. Toch is één gewoonteverandering al een hele stap. Waarom niet starten met het drinken van kraantjeswater, de eenvoudigste manier om minder plastic te verbruiken? In België stroomt er elke dag, 24 uur op 24, perfect drinkbaar water uit de kraan. Het wordt zonder transport en zonder verpakking bij jou thuis geleverd. Met een draai aan de keukenkraan les je jouw dorst. Kraantjeswater is dan ook een gezond en ecologisch alternatief voor andere dranken. Het wordt op meer dan zestig kwaliteitseisen gecontroleerd en is daarmee het strengst gecontroleerde voedingsmiddel in Vlaanderen. Voeg er wat fruit, kruiden of groenten aan toe en je krijgt een verrassend fris drankje. De combinaties zijn eindeloos! Toch behoort België wereldwijd tot de landen met de hoogste flessenwaterconsumptie. Flessenwater is niet alleen veel duurder voor jouw portemonnee dan kraantjeswater. Het is ook slecht voor het milieu. De productie en het transport ervan eisen veel grondstoffen op en de afvalberg aan petflessen groeit steeds aan, wat resulteert in een grote ecologische voetafdruk.

Het gemeentebestuur kiest voor een gezond en milieuvriendelijk drankbeleid. Zo werd eind mei 2018 het charter ‘drinKraantjeswater’ ondertekend en onlangs de installatie van watertappunten goedgekeurd. Hiermee engageert het bestuur zich om enkel kraantjeswater te gebruiken in de gemeentelijke gebouwen, het drinken van kraantjeswater aan te moedigen en verpakkingsafval te voorkomen.

Laat jij flessenwater en andere dranken voortaan wat vaker aan de kant staan? Ga ook met jouw school, vereniging, organisatie of horecazaak het engagement aan, onderteken het charter op www.drinkraantjeswater.be en geniet van de voordelen. Op www.meiplasticvrij.be vind je meer info over het initiatief ‘Mei Plasticvrij’.

Nieuwsoverzicht