naar inhoud

Burgerlijke stand in modern jasje

02 april ’19 (di)
Sinds 31 maart 2019 gebeurt de opmaak van akten van de burgerlijke stand in België volledig digitaal. Zo kan je vanaf nu een uittreksel en afschrift van jouw geboorteakte, huwelijksakte,… aanvragen bij jouw gemeente van inschrijving, ongeacht de gemeente waar de akte werd opgemaakt.

Met de opstart van de Databank van de Akten van de Burgerlijke Stand (DABS) worden er geen papieren akten van de burgerlijke stand, zoals geboorte-, huwelijks- en overlijdensakten, meer opgemaakt. De digitale akten, opgeslagen in de DABS, komen in de plaats. De akten worden voortaan enkel nog elektronisch gehandtekend door de ambtenaar van de burgerlijke stand of zijn gemachtigde. De burgers tekenen de akten niet. Zo zal de schepen, bevoegd voor burgerlijke stand, bij de voltrekking van een huwelijk als enige de akte elektronisch ondertekenen. In overleg met de bevoegde schepen, werd er dan ook voor gekozen om het koppel en de getuigen te laten tekenen in het trouwboekje.

De verplichte digitalisering zorgt ervoor dat je bij jouw eigen gemeentebestuur uittreksels en afschriften van akten van de burgerlijke stand kan opvragen, ongeacht de gemeente of plaats waar de akten werden opgesteld. De uittreksels en afschriften worden binnen België op dezelfde uniforme manier afgeleverd en kunnen alleen digitaal worden opgemaakt of gewijzigd. Verschillende overheidsinstanties hebben rechtstreeks toegang tot de databank, zodat je steeds minder afschriften of uittreksels van akten zal moeten aanvragen bij het gemeentebestuur.


Levenloos geboren kinderen

Naast de modernisering van de burgerlijke stand is het sinds 31 maart 2019 ook mogelijk om aan een levenloos geboren kindje, nl. bij bevalling na een zwangerschapsduur van 180 dagen, een familienaam toe te kennen. Voor een levenloos geboren kindje kan, bij bevalling na een zwangerschapsduur van 140 tot 179 dagen, vanaf nu ook een akte opgemaakt worden. Het kindje kan een voornaam krijgen, maar geen familienaam.

De wet voorziet ook in een overgangsregeling. Tot 31 maart 2020 kunnen ouders van een voor 31 maart 2019 levenloos geboren kindje met terugwerkende kracht voornamen en/of een familienaam toekennen (bij een bevalling na een zwangerschapsduur van 180 dagen of meer) of een akte laten opmaken al dan niet met toekenning van een voornaam (bij een bevalling na een zwangerschapsduur tussen de 140 en 179 dagen). Dit gebeurt aan de hand van een medisch attest dat je voorlegt bij de ambtenaar van de burgerlijke stand van de plaats van bevalling.

Nieuwsoverzicht
Databank van de Akten van de Burgerlijke Stand (DABS)

Openingsuren & contact

Burgerzaken

adres
Kerkplein 53110 Begijnendijk
Stratenplan
Toon op Google Maps
Tel. tel.
016 53 66 66
Fax fax
016 53 26 12
e-mail
burgerzaken@begijnendijk.be

Lees meer artikels over