naar inhoud

Let op voor valse e-mails en websites!

27 februari ’19 (wo)
De medewerkers van de provinciale preventiedienst waarschuwen voor phishing. Bij deze vorm van fraude via het internet proberen oplichters gevoelige informatie, zoals jouw gebruikersnaam, wachtwoord, kredietkaartnummer en bankkaartcode, van jou te verkrijgen via valse e-mails en websites.

De oplichters geven zich vaak uit voor nutsbedrijven, supermarkten, banken en zelfs overheids- of politiediensten. Het is dus belangrijk om steeds alert te zijn! 

Hoe kan je verdachte e-mails herkennen?

De e-mails komen onverwacht, zijn zogezegd ‘dringend’ en vragen naar persoonlijke gegevens. Ze bevatten vaak ook taal- of spellingsfouten. Controleer zeker het e-mailadres. Een vreemde domeinnaam, nl. hetgeen dat achter @ staat, wijst vaak op oplichting.

Wat doe je met verdachte e-mails?

Open en beantwoord de e-mails niet en stuur deze door naar verdacht@safeonweb.be. Verwijder nadien de e-mails zo snel mogelijk, ook uit jouw prullenbak. Heb je de e-mail toch geopend? Klik dan niet op de afbeeldingen, bijlagen of links naar websites. Vul ook geen persoonlijke gegevens in! Twijfel je over een e-mail? Neem dan telefonisch contact op met de afzender om navraag te doen over de e-mail. Gebruik hierbij het officiële telefoonnummer en geen nummers die in de verdachte e-mail staan.

Heb je toch gegevens doorgegeven?

Gaat het om een wachtwoord dat je ook op andere plaatsen gebruikt? Wijzig dit wachtwoord dan onmiddellijk. Gaat het om bankkaartgegevens? Bel dan onmiddellijk naar Cardstop via tel. 070 344 344 om jouw kaart te blokkeren. Klacht indienen kan bij de lokale politie of via de website https://meldpunt.belgie.be/meldpunt/

Nieuwsoverzicht
Phishing

Openingsuren & contact

Politiezone BRT

adres
Kruisstraat 243120 Tremelo
Stratenplan
Toon op Google Maps
Tel. tel.
016 53 11 23
Fax fax
016 53 23 31
e-mail
pzbrt@tremelo.be

Politie wijkkantoor Begijnendijk

adres
Professor Scharpélaan 41 3130 Begijnendijk
Stratenplan
Toon op Google Maps
Tel. tel.
016 53 51 29
Fax fax
016 52 07 52

Lees meer artikels over