naar inhoud

Maart, internationale maand tegen dikkedarmkanker

04 maart ’20 (wo)
Elk jaar krijgen ongeveer 8 500 Belgen te horen dat ze dikkedarmkanker hebben. Bij mannen is dikkedarmkanker de derde meest voorkomende vorm van kanker, na prostaatkanker en longkanker. Bij vrouwen is het de tweede meest voorkomende kanker, na borstkanker.

In het najaar van 2013 ging de Vlaamse overheid van start met het Vlaams bevolkingsonderzoek naar dikkedarmkanker. Sinds toen ontvangen alle mannen en vrouwen van 55 tot en met 74 jaar om de twee jaar een uitnodiging met afnameset voor de stoelgangtest in de brievenbus. Op 1 januari 2019 werd het onderzoek uitgebreid met de 51- en 52-jarigen en vanaf 2020 worden ook de 50-jarigen uitgenodigd. Met de test kunnen ze zelf een staal van hun stoelgang nemen en dat vervolgens naar het labo opsturen. Daar wordt onderzocht of er bloed in de stoelgang zit. Te veel bloed kan wijzen op dikkedarmkanker of poliepen. Poliepen zijn de voorlopers van dikkedarmkanker. Je kan ze laten weghalen voordat er kankercellen ontstaan, zodat je erger voorkomt. Het labo bezorgt het resultaat van het onderzoek aan de persoon thuis en aan de (huis)arts. Wanneer er in het staal te veel bloed wordt gevonden, is verder onderzoek nodig. De deelname aan het bevolkingsonderzoek is volledig gratis. 

In 2017 liet 69,3% van de mannen en vrouwen van 55 tot en met 74 jaar in Begijnendijk zich onderzoeken. Daarmee scoren we hoger dan de deelname in Vlaanderen, want dat was 65,6%. Het bestuur is trots op dit cijfer en streeft ernaar dit gunstige cijfer te behouden of zelfs nog te verhogen in de toekomst. Krijg je een brief in de bus met een stoelgangtest en een uitnodiging om deel te nemen? Geef hier dan zeker een positief gevolg aan. 

Ben je op zoek naar info over het bevolkingsonderzoek? Wil je weten wanneer je een uitnodiging in de brievenbus mag verwachten? Surf dan naar www.bevolkingsonderzoek.be en download het gratis programma ‘Patient Viewer’. Heb je vragen over jouw persoonlijke medische situatie? Neem dan contact op met jouw huisarts.

Nieuwsoverzicht