naar inhoud

EPC in een nieuw jasje vanaf 2019

14 december ’18 (vr)
In 2008 werd het EnergiePrestatieCertificaat (EPC) verplicht voor woningen en appartementen die te koop werden aangeboden. Enkele maanden later werd de verplichting ook ingevoerd voor verhuur. Tien jaar na de lancering werd gewerkt aan een grondige uitbreiding ervan.

Het EPC informeert potentiële kopers en huurders over de energieprestaties van het gebouw. Inmiddels is het EPC al goed ingeburgerd en zijn reeds meer dan 1 miljoen EPC’s ingediend voor het Vlaamse woningenbestand. Om nog meer te sensibiliseren, informeren en uiteindelijk aan te zetten tot een grondige energetische renovatie van de woning wordt in januari 2019 het nieuwe EPC gelanceerd. 

 

Wat verandert er?

Op het nieuwe EPC wordt een label toegevoegd, gaande van A+ voor een woning die meer energie produceert dan verbruikt tot F voor een zeer energieverslindende woning. Door het label toe te voegen, kan de potentiële koper of huurder nog sneller de energieprestatie van de woning of het appartement inschatten en deze gemakkelijker kunnen vergelijken met andere woningen en appartementen. Daarnaast worden de aanbevelingen grondig uitgebreid, overzichtelijk weergegeven en aangevuld met een kostenindicatie. Dit geeft de potentiële koper of huurder op een snelle en eenvoudige manier inzicht in wat er nog moet gebeuren om de woning energetisch in orde te maken en wat de grootte-orde is van het bijhorende kostenplaatje. Ook is er technische informatie terug te vinden op het nieuwe EPC.

 

Wat moet je doen als je jouw woning te koop of te huur wil stellen?

Zolang je over een geldig EPC beschikt, hoef je geen nieuw EPC te laten opmaken. Jouw oude EPC blijft sowieso tien jaar geldig. Als je vanaf januari 2019 een EPC laat opmaken, zal dit automatisch het vernieuwde EPC zijn. Heb je geen (geldig) EPC? Dan moet je nog steeds een erkende energiedeskundige type A contacteren. Die zal de woning inspecteren en een EPC opmaken met behulp van een software die door het VEA ter beschikking wordt gesteld. De lijst met erkende energiedeskundigen type A vind je op http://www.energiesparen.be/epcparticulier.

 

Waar willen de Vlaamse overheid naartoe?

Het EPC is een instrument om kopers, huurders en eigenaars te sensibiliseren over de energetische prestaties van hun woning, appartement,… Met het vernieuwde EPC wil de Vlaamse overheid hier nog meer op inzetten, want uiteindelijk wil ze in Vlaanderen tegen 2050 een energiezuinig gebouwenpark. Op het nieuwe EPC kan je zien in welke mate jouw woning al voldoet aan de langetermijndoelstelling die voor de energieprestatie van het Vlaamse woningenbestand is vastgesteld.

 

Meer info?
tel. 1700
www.energiesparen.be/epcparticulier

 

Nieuwsoverzicht