naar inhoud

Nieuwe gft-regels vanaf 1 januari 2019

19 december ’18 (wo)
De gft-sorteerregels dateren al van de jaren ’90. Doorheen de jaren werden de samenstellingen van heel wat materialen aangepast en de verwerkingsmogelijkheden voor organisch afval veranderd. Hierdoor worden de sorteerregels voor gft-afval vanaf 1 januari 2019 uitgebreid met keukenafval.

Ondertussen bracht onderzoek nieuwe inzichten over de verwerking van gft-afval aan het licht en blijkt dat er geen risico’s verbonden zijn aan het inzamelen en verwerken van dierlijke bijproducten. Hierdoor mogen vanaf 2019 zowel dierlijk als plantaardig keukenafval en etensresten, vlees- en visresten, schaaldierresten (uitgezonderd schelpen zoals mossel- en oesterschelpen), vaste zuivelproducten zoals kaas, eieren, eierschalen en mest van kleine huisdieren zoals cavia’s en konijnen bij het gft. Dit betekent minder restafval en een besparing op jouw afvalfactuur. Om de verspreiding van plastics in het milieu verder te beperken, horen theezakjes en koffiepads voortaan niet meer bij het gft-afval. Uit onderzoek blijkt immers dat deze kunststoffen kunnen bevatten. Papieren koffiefilters behoren wel nog tot het gft-afval. Ook voor thuiscompostering blijven de bestaande sorteerregels overeind. Let op! Fruitstickertjes horen niet bij het gft-afval. Ze breken niet af en kunnen niet verwijderd worden tijdens het composteerproces. Hetzelfde geldt ook voor plastic verpakkingen van groenten of fruit. Plastic composteert niet en hoort niet bij gft. Neem het heft zelf in handen en trek ze eraf!

Dankzij de uitbreiding van de gft-definitie wordt het sorteren van gft vanaf 1 januari 2019 eenvoudiger, goedkoper en duurzamer! Het is vandaag immers meer dan ooit de tijd om voor de volle 100% in te zetten op duurzaamheid. Compost is een recyclageproduct. De voordelen van recycleren zijn dan ook overduidelijk en meermaals bewezen. Alles wat gerecycleerd kan worden, hoeft niet verbrand te worden en kan waardevol worden ingezet in de biologische kringloop. Op voorwaarde uiteraard dat het afval zuiver wordt ingezameld en de compost kwaliteitsvol wordt gebruikt. Tot slot betekent het duurzaam verwerken en het gebruiken van compost een behoorlijke CO2-besparing. Het resultaat is winst voor iedereen! Met het juist interpreteren van de gft-regels doe je goed voor het klimaat en uiteindelijk ook voor jezelf. Als burger sta je aan het begin en aan het einde van de biologische kringloop. Juist sorteren en recycleren, helpt het klimaat een heel eind verderop.

Nieuwsoverzicht
gft-afval

Openingsuren & contact

Milieu

adres
Kerkplein 53130 Begijnendijk
Stratenplan
Toon op Google Maps
Tel. tel.
016 53 66 62
Fax fax
016 53 26 12
e-mail
milieu@begijnendijk.be

Recyclagepark

adres
Prof. Scharpélaan 1483130 Begijnendijk
Stratenplan
Toon op Google Maps
Tel. tel.
0800 97 0 97
e-mail
info@ecowerf.be

Lees meer artikels over