naar inhoud
Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Er cool uitzien en zichtbaar zijn? Yes, you can!

13 november ’18 (di)
De jongste vijf jaar stierven 74 fietsers en raakten meer dan 6 800 fietsers gewond bij een verkeersongeval in het donker. Vooral jongeren zijn het slachtoffer in het donker.

Tussen 2012 en 2017 stierven 74 fietsers en raakten 6 828 fietsers gewond bij een verkeersongeval in het donker. Vooral jongeren zijn het slachtoffer in het donker. Tussen 2012 en 2017 vielen er 16 doden en 2 383 gewonden bij jongeren. Uit een recent onderzoek van een rugzakkenproducent naar verkeersveiligheid en coolness blijkt dat 7 op de 10 jongeren liever cool zijn dan zichtbaar op de fiets. Jongeren vinden reflecterende accessoires minder cool dan kinderen jonger dan 12 jaar en dragen ze ook minder. In het onderzoek bevestigen ouders dat de middelbare school een kantelmoment is. Volgens meer dan de helft weigerde hun kind vanaf dan fluohesjes en andere veiligheidsaccessoires te dragen. Nochtans bestaan er veel coole en modieuze manieren, zelfs hippe fluohesjes, om je te laten zien op de weg. Wil je weten waar je moet op letten als je fietsverlichting en accessoires koopt? Lees dan volgende praktische tips en laat je ‘shinen’:

 1. Minstens 100 lumen
  Het aantal lumen (lichtsterkte) staat meestal op de verpakking van de fietsverlichting. Met 50 à 100 lumen ben je goed zichtbaar wanneer er veel straatverlichting is. Rij je vooral langs slecht verlichte wegen? Dan kies je best voor 100 tot 500 lumen. Gebruik meer dan 500 lumen langs onverlichte wegen.

 2. Geef licht, ook als je stilstaat
  Als je fietst, sta je regelmatig ook stil. Kies voor verlichting die blijft werken als je stilstaat. Zo ben je altijd zichtbaar.

 3. Zorg voor een goede batterij
  Heb je lichten met batterijen? Vervang ze dan op tijd of laad ze regelmatig op.

 4. Kies een goede kleur
  De meest zichtbare fluokleuren zijn geel, groen en oranje.

 5. Fluo is ok, reflecteren is top
  Fluo helpt al heel wat, zeker wanneer het schemert, maar in het donker heeft reflecteren een veel groter effect op je zichtbaarheid. 

 6. Met lichte kledij ben je veel sneller zichtbaar
  Met donkere kledij ben je op 20 m zichtbaar, maar met lichte kledij al vanop 50 m.

 7. Koop iets wat je mooi vindt
  Koop niet zomaar snel iets dat je eigenlijk niet mooi vindt. De kans is groot dat het in jouw kast blijft liggen. Er bestaan heel veel modieuze, coole en zichtbare accessoires en kledij. Verschillende kledingmerken hebben zelfs hun eigen trendy fluohesje ontworpen.

 8. Ook voor skateboard, step, hoverboard,…
  Skateboard, step, hoverboard, monowheel of segway? Ook dan moet je jezelf goed zichtbaar maken.


Meer info?
www.ziemeshinen.be

Nieuwsoverzicht
Cool op de fiets

Openingsuren & contact

Mobiliteit

adres
Kerkplein 53130 Begijnendijk
Stratenplan
Toon op Google Maps
Tel. tel.
016 53 66 71
Fax fax
016 53 26 12
e-mail
mobiliteit@begijnendijk.be