naar inhoud

CO is een groot gevaar, want je wordt het niet gewaar!

06 november ’18 (di)
Met de koude periode voor de deur willen de medewerkers van de Hulpverleningszone Oost van Vlaams-Brabant waarschuwen voor het gevaar op CO-vergiftiging. In 2017 registreerde het Antigifcentrum immers 340 ongevallen met CO, waarbij 811 slachtoffers vielen.

Koolstofmonoxide (CO) is een zeer gevaarlijk gas dat ontstaat bij een slechte verbranding van hout, kolen, gas, mazout, pellets of petroleum. Ook bij een brand komt CO vrij. Je kan het niet ruiken, zien, proeven of voelen. Het wordt via de longen opgenomen en verdringt de zuurstof in het bloed. Mogelijke symptomen zijn hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid en vermoeidheid. Bij twijfel verlaat je onmiddellijk de woning en bel je de hulpdiensten via het gratis noodnummer 112. 

Laat jouw verwarmingstoestellen regelmatig onderhouden door een vakman. Indien je een centrale verwarming op mazout hebt, ben je verplicht jaarlijks een onderhoud door een erkende technicus te laten uitvoeren. Voor een centrale verwarming op gas moet dit tweejaarlijks gebeuren. Reinig de schoorsteen van jouw houtkachel minstens één keer per jaar of laat het doen door een vakman en vraag een attest. Bij intensief stoken, kan het nodig zijn om meermaals per jaar jouw schoorsteen te laten vegen. Zorg ook dat het vermogen van jouw verwarmingstoestel aangepast is aan de grootte van de kamer en plaats een rookmelder in de buurt van het verwarmingstoestel. Raadpleeg hiervoor een vakman.

Brandveilig leven begint bij jezelf! Gebruik geen verplaatsbare toestellen op petroleum en gas of een barbecue in huis. Deze hebben geen schoorsteen en verbruiken de zuurstof uit de kamer. Wil je een bijverwarming gebruiken? Kies dan voor een elektrisch toestel. Bij elektrische toestellen kan geen CO ontstaan. Gebruik geen gasgeiser met een waakvlam. Vervang deze door een nieuw toestel met een beveiliging. Die schakelt het toestel uit als er te weinig zuurstof is of als de schoorsteen niet goed trekt.

Wil je jouw sanitaire of verwarmingsinstallatie vervangen? Dan kom je misschien in aanmerking voor een Vlaamse renovatie- of verbeteringspremie. Meer info over deze premies vind je op www.wonenvlaanderen.be.


Meer info?
Hulpverleningszone Oost
Vlaams-Brabant
www.leefbrandveilig.be
www.hvzoost.be

Nieuwsoverzicht