naar inhoud

Bescherm jij jezelf tegen CO-gevaar?

22 januari ’20 (wo)
In Vlaanderen zijn jaarlijks meer dan 500 mensen het slachtoffer van een CO-vergiftiging in hun eigen woning. Het agentschap Wonen Vlaanderen stelt bovendien in meer dan 10% van alle gecontroleerde woningen een ernstig risico op CO-vergiftiging vast. Het is daarmee het meest vastgestelde gebrek.

CO wordt ook wel eens ‘een stille doder’ genoemd. Het is immers een kleur- en geurloos gas dat ontstaat bij een slechte verbranding, als er te weinig zuurstof in de kamer is of als het verwarmingstoestel niet goed is onderhouden. CO kan enkel ontstaan bij verwarmingstoestellen met een vlam die werken op gas, hout, kolen, stookolie of petroleum. Laat daarom jouw verwarmingstoestel, warmwatertoestel of schouw onderhouden door een erkende vakman. Het onderhoud van het centraal stooktoestel van jouw verwarmingsinstallatie is trouwens verplicht. Centrale stooktoestellen op gas hebben een tweejaarlijkse onderhoudsplicht. Bij centrale stooktoestellen op stookolie of een vaste brandstof is dat jaarlijks. Op www.veiligverwarmen.be vind je een lijst met erkende vakmannen. Verplaatsbare verwarmingstoestellen op gas of petroleum gebruik je beter niet. Al zeker niet om een grote koude te verjagen of langer dan 10 minuten per half uur. Je plaatst de toestellen ook best niet in kleine ruimtes. Zet altijd een raam op een kier of op kiepstand. Gebruik nooit een barbecue in huis.

Zorg steeds voor voldoende ventilatie en verluchting in jouw woning. Ventileren doe je door 24 uur op 24 voor een aanvoer van verse lucht te zorgen via een mechanisch ventilatiesysteem, ventilatieroosters, een raam in kiepstand of op een kier. Om te verluchten, zet je jouw raam wijd open. Verluchten doe je best tijdens en na het gebruik van een verwarmings- of warmwatertoestel dat zuurstof uit de leefruimte haalt, zoals een openhaard, een geiser in de keuken, een gaskachel of een badgeiser (type B).

Voorkom dat je zelf slachtoffer wordt. Heb je een vermoeden van CO-vergiftiging? Zorg dan onmiddellijk voor voldoende verluchting, schakel de vermoedelijke bron uit en laat jouw verwarmingstoestel, warmwatertoestel en schouw controleren door een erkende vakman. Heb je gezondheidsklachten? Raadpleeg dan jouw huisarts. Ga ook nooit zomaar binnen in een ruimte waar iemand bewusteloos ligt.


Meer info?
Wonen Vlaanderen
www.wonenvlaanderen.be

Nieuwsoverzicht