naar inhoud

Hou jouw huis gezond, kies bewust!

12 november ’19 (di)
Wist je dat de lucht in jouw woning meer vervuild kan zijn dan de buitenlucht? Zonder dat je het beseft, vervuil je de lucht binnen door de producten die je gebruikt of nieuwe materialen die je in huis haalt en dat kan een slechte invloed hebben op jouw gezondheid. Toch kan je er zelf iets aan doen.

Ga bewuster met producten om en ventileer of verlucht jouw woning goed, zodat schadelijke stoffen zich niet kunnen opstapelen. Kies eerst en vooral voor een rookvrij huis. De vervuilende stoffen in sigarettenrook verspreiden zich door jouw hele huis en blijven er lang hangen. Ze zetten zich bovendien vast op meubels, stoffen en speelgoed. Deze schadelijke stoffen vergroten de kans op onder meer astma, middenoorontstekingen en wiegendood. Weet dat bij verbranding in jouw kachel of haard allerlei schadelijke stoffen vrijkomen. Deze komen niet alleen via de schoorsteen in de buitenlucht terecht, maar vervuilen ook de lucht in jouw huis. Stook je toch? Gebruik dan onbehandeld hout en zorg voor een voortdurende aanvoer van verse lucht. Ook bij het branden van wierookstokjes en geurkaarsen komen trouwens schadelijke stoffen vrij. Streef je naar een gezond huis? Vermijd dan deze extra verbrandingsproducten. Gebruik je ze toch? Beperk de duurtijd en verlucht goed.

Kies voor producten die niet in een spuitbus of sprayfles zitten en vermijd producten met een gevaarsymbool. Spuitbussen en sprays vernevelen chemische producten in fijne druppeltjes, die je diep inademt. Ze kunnen schadelijk zijn voor jou en jouw gezin. Toch een spuitbus nodig? Verlucht dan grondig of gebruik ze, indien mogelijk, buiten. Gebruik producten altijd verstandig en bedenk eerst of je het product wel echt nodig hebt. Soms zijn een vochtige doek, spons of microvezeldoek voldoende om te poetsen. Probeer eens natuurlijke hulpmiddelen, zoals azijn, citroensap en soda. Wees je ervan bewust dat het lekkere geurtje in een product eigenlijk een chemische stof is die zich verspreidt in de lucht en jouw luchtwegen kan irriteren. Kies liever voor frisse buitenlucht en open een raam. 

Ga je jouw huis (her)inrichten? Sta dan even stil bij wat je in huis haalt. Of het nu gaat om nieuwe meubels plaatsen, een verfbeurt of een opknapwerkje, veel nieuwe materialen geven de eerste maanden vluchtige chemische stoffen af. Voer die af door een zestal maanden extra te ventileren en verluchten. Draag, indien nodig, beschermende kledij of een mondmasker en volg altijd de instructies op de gebruiksaanwijzing van producten. Ga je grondig renoveren of (ver)bouwen? Denk dan vooraf goed na over ventilatie en verluchting. Plaats ramen met ventilatieroosters of kies voor een ventilatiesysteem. Na een grondige renovatie verlucht je best zes maanden extra en bij een nieuwbouwwoning achttien maanden. Jouw aannemer en/of architect kunnen je helpen met tips over gezond (ver)bouwen. Ook op www.bouwgezond.be staat heel wat nuttige info.

Van 11 tot 15 november 2019 loopt opnieuw de actieweek ‘Gezond binnen’. Deze week zetten alle gezondheidsorganisaties de boodschap ‘Woon gezond, kies bewust’ in de kijker.


Meer info? 
www.gezondbinnen.be

Nieuwsoverzicht