naar inhoud
Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Afschakelplan bij elektriciteitsschaarste

03 oktober ’18 (wo)
Elektriciteit is zo’n vanzelfsprekend gegeven in het dagelijkse leven dat weinigen erbij stilstaan wat er allemaal zou gebeuren wanneer de stroom uitvalt. Deze winter bestaat echter het vooruitzicht dat enkele stroomcentrales buiten gebruik raken, met mogelijke stroomtekorten tot gevolg.

Is er tijdens de komende wintermaanden een stroomtekort mogelijk? Dan treedt het federale afschakelplan voor elektriciteit in werking. Het afschakelplan is gebaseerd op acht zones waarbij zone 8 als eerste in aanmerking komt om afgeschakeld te worden, gevolgd door zone 7, zone 6, zone 5,… Begijnendijk werd ingedeeld in zone 8 en wordt dus in de eerste fase uitgeschakeld. Een afschakeling houdt in dat er vanaf 17.00 u en voor een termijn van max. 3 uur geen elektriciteit is. 

Bij een dreigend stroomtekort, zal de federale overheid iedereen hiervan een week op voorhand op de hoogte brengen. De betrokken zone kan pas een dag voordien gewaarschuwd worden. Je weet dus een week op voorhand of een afschakeling mogelijk is en een dag op voorhand of de afschakeling effectief zal plaatsvinden.

Voorafgaand een aan aangekondigde stroomonderbreking kan je best jouw elektrische toestellen uitschakelen, jouw gsm opladen en jouw buren of kwetsbare naasten verwittigen en vragen dezelfde voorzorgen te nemen. Denk er ook aan dat het mobiele netwerk verstoord kan zijn tijdens de stroomonderbreking en vaste telefoons aangesloten kunnen zijn op een modem met stroomvoorziening.

Is de stroomonderbreking afgerond? Zet dan niet al jouw elektrische toestellen op hetzelfde moment weer aan. Laat het stroomcircuit de tijd om zich te stabiliseren. Controleer tenslotte de toestand van het voedsel in de koelkast en diepvriezer op tekenen van bederf. Gooi het weg bij twijfel! Jouw gezondheid is belangrijker. Blijft de deur van de diepvriezer dicht? Dan blijft het voedsel gedurende 24 of zelfs 36 uur bevroren, naargelang de temperatuur.

Wil je steeds op de hoogte blijven van de toestand in de gemeente? Hou dan de website en de Facebookpagina in het oog! Bekijk ook regelmatig de nationale pers. Het is echter nog niet zover. Om de afschakeling te voorkomen werden reeds reserves en noodplannen aangemaakt.

Nieuwsoverzicht
Afschakelplan

Openingsuren & contact

Omgeving en Wonen

adres
Kerkplein 53130 Begijnendijk
Stratenplan
Toon op Google Maps
Tel. tel.
016 53 66 60
Fax fax
016 53 26 12
e-mail
omgeving@begijnendijk.be