naar inhoud
Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Vredesvlag voor ontwapening

19 september ’19 (do)
Om de idealen van vrede te promoten, werd 21 september door de Verenigde Naties uitgeroepen tot ‘Internationale Dag voor de Vrede’. Om de vredeswens zichtbaar te maken, hijst het bestuur in de aanloop naar zaterdag 21 september 2019 de vredesvlag aan het gemeentehuis en OCMW.

Anno 2019 spelen kernwapens opnieuw een centrale rol in de internationale politiek. Zo zegde de Amerikaanse president het voorbije jaar belangrijke nucleaire akkoorden met Rusland en Iran op, werkt Noord-Korea verder aan de uitbouw van zijn kernwapenprogramma en werken alle negen kernwapenstaten ondertussen aan miljarden kostende moderniseringsprogramma’s van hun nucleaire arsenalen, waardoor deze massavernietigingswapens nog decennia kunnen blijven bestaan. Een nieuwe nucleaire wapenwedloop lijkt ingezet. Nieuwe wetenschappelijke studies herinneren er nogmaals aan dat de humanitaire consequenties van kernwapenexplosies catastrofaal zijn.

Gelukkig is er ook een hoopvolle ontwikkeling. In New York vonden multilaterale onderhandelingen plaats die in 2017 resulteerden in een VN-verdrag dat kernwapens ondubbelzinnig verbiedt. Maar liefst 122 landen keurden de slottekst goed. Ondertussen tekenden zeventig landen het verdrag en werd het ratificatieproces opgestart. Van zodra vijftig landen het VN-verdrag officieel bekrachtigen, treedt het in werking. Dit VN-verdrag is dan ook een historische stap! Voor het eerst sedert de kernbombardementen op Hiroshima en Nagasaki in 1945, nu bijna 75 jaar geleden, werd een verdrag aangenomen dat de productie, het bezit, de transfer en het gebruik van kernwapens universeel verbiedt. Het zal niet leiden tot de onmiddellijke eliminatie van alle kernwapens, maar vergroot het stigma dat op deze massavernietigingswapens rust. Het verhoogt de druk op de kernwapenstaten om werk te maken van ontwapening en dwingt financiële instellingen om niet langer in kernwapenproductie te investeren.

Ook jij kan de oproep tot een internationaal verbod op kernwapens en de vredesgedachte kracht bijzetten. Doe mee, hang een vredesvlag aan jouw gevel, balkon of raam en deel op zaterdag 21 september 2019 een foto van jouw wapperende vlag of boodschap met #vredesvlag. Je kan de foto ook delen via de evenementpagina ‘Internationale Dag van de Vrede’ op Facebook.


Meer info?
www.dagvandevrede.be

Nieuwsoverzicht
Dag van de Vrede

Openingsuren & contact

Ontwikkelingssamenwerking

adres
Pastoor Pitetlaan 303130 Begijnendijk
Stratenplan
Toon op Google Maps
Tel. tel.
016 53 66 74
Fax fax
016 57 21 24
e-mail
alex.vissenaekens@begijnendijk.be