naar inhoud
Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Behaag jouw tuin met streekeigen planten

02 augustus ’19 (vr)
Ongeveer 85% van de Vlaams-Brabanders heeft een tuin. Grote kans dus dat jij er één hebt en dan is de samenaankoop ‘Behaag je tuin’ iets voor jou. Ook jouw tuin kan al een verschil maken voor natuur en klimaat. Hoe? Plant een boom, haag of klimplant en zorg samen voor meer groen.

In het aanbod zitten gemengde pakketten voor hagen, heggen, houtkanten en bosranden. Je kan kiezen uit gemengde pakketten van telkens dertig planten, bestaande uit een doornloze haag, doornige haag, bloesemheg, bijenheg, houtkanten voor verschillende bodems, een bosrandpakket of een vogelbosje. De regionale landschappen van Vlaams-Brabant garanderen je kwalitatief streekeigen plantgoed aan een goede prijs. De gemengde pakketten zijn samengesteld met streekeigen soorten die van nature voorkomen in de regio en er goed gedijen. Ze zijn aangepast aan het klimaat, waardoor ze minder gevoelig zijn voor ziektes en plagen. Met een gemengde haag trek je meer diersoorten aan en vergroot je de natuurwaarde van jouw tuin.

Heb je heimwee naar de smaak van een jefkespeer of brabanderskersen? In het aanbod vind je ook tientallen oude variëteiten die zeer lekker smaken, zoals appel, peer, kers, kriek, pruim, okkernoot, kweepeer, mispel en moerbei. Liever loofbomen en knotwilgen? Een zomereik, winterlinde, boskers of zwarte els zullen prachtig staan in jouw tuin. De hoogstammige veldesdoorn is geschikt voor een kleinere tuin en een zegen voor de bijen. Wilgenpoten zijn ideaal voor een nattere bodem. Je kan ook kiezen voor een wilgenhut. Met bundels wilgentakken bouw je een levende groene speelhut of een schaduwrijk plekje. Een handleiding vertelt je stap voor stap hoe je hiervoor te werk gaat. Nieuw dit jaar is de paardenheg, een menging van eenstijlige meidoorn, hazelaar, rode kornoelje, haagbeuk en veldesdoorn. Een paardenpakket bevat dertig plantjes voor één of meerdere rijen met drie planten per meter. Dit pakket vormt een ideale natuurlijke afsluiting voor jouw paardenweide.

Je vindt alle informatie over de pakketten en boomsoorten op www.behaagjetuin.be. Ook de medewerkers van de milieudienst kunnen jou wegwijs maken. Bestellen kan online tussen 1 september en 31 oktober 2019. Je kan het bestelde plantgoed op zaterdag 7 december 2019 tussen 9.00 en 12.00 u afhalen in de gemeentelijke loods te Begijnendijk.


Meer info?
Regionaal Landschap Noord-Hageland vzw
tel. 016 63 59 54
haag@rlnh.be

Nieuwsoverzicht
Behaag je tuin

Openingsuren & contact

Omgeving en Wonen

adres
Kerkplein 53130 Begijnendijk
Stratenplan
Toon op Google Maps
Tel. tel.
016 53 66 60
Fax fax
016 53 26 12
e-mail
omgeving@begijnendijk.be