naar inhoud
Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Oplichters aan de lijn? Zo kan je ze herkennen

12 december ’18 (wo)
Heel wat mensen komen in contact met onbetrouwbare televerkopers. Zo ontving de FOD Economie in 2017 meer dan 5 400 meldingen over misleidende telefoontjes, gemiddeld 15 meldingen per dag. In datzelfde jaar gingen 1 op de 5 klachten bij het Europees Centrum voor de Consument over deze praktijk.

Kreeg je een mooi aanbod per telefoon, maar weet je niet wie belde of hoeveel het jou kost? Dan is de kans groot dat je werd opgebeld door een oplichter. Aan de hand van volgende vier tips kan je een oplichter aan de telefoon ontmaskeren:

  • Maakt de verkoper zich bekend?

Een televerkoper is verplicht zijn identiteit en de onderneming waarvoor hij belt, kenbaar te maken aan het begin van het gesprek. Hij moet ook duidelijk maken dat het telefoongesprek bedoeld is om iets te verkopen.

  • Is het aanbod van de verkoper duidelijk?

Geeft de verkoper weinig informatie over de eigenschappen, de prijs of de duur van de overeenkomst? Vraag dan om meer details. Misleidende telefoontjes gaan meestal over gratis aanbiedingen, kortingsbonnen of proefpakketjes om een product eerst uit te testen. 

  • Staat de televerkoper op de lijst van ondernemingen die al gemeld zijn?

Check of de naam van de onderneming die jou opbelt op de lijst van ondernemingen staat waarover de FOD Economie en het Europees Centrum voor de Consument al meldingen ontvingen. Wees uiterst voorzichtig met aanbiedingen van de ondernemingen die op die lijst staan. Staat de onderneming niet op de lijst? Dan betekent dat niet noodzakelijk dat het aanbod veilig is, want telefonische oplichters wisselen vaak van naam.

  • Heb je een schriftelijke bevestiging gekregen?

Een televerkoper is verplicht om jou een bevestiging te sturen per e-mail of per post. Die bevestiging moet alle informatie bevatten over het aanbod en jouw recht om van de aankoop af te zien. Stuur meteen een antwoord als je niet geïnteresseerd bent in het aanbod. Let op! De bevestigingsmail komt soms terecht in de map met ongewenste e-mails. Als je onlangs een televerkoper aan de lijn had, kan je de e-mails in deze map best in het oog houden.

 

Kreeg je een verdacht telefoontje? Meld het dan aan de FOD Economie via meldpunt.belgie.be. Wanneer het bedrijf dat belde zich in een ander Europees land bevindt, kan dat bij het Europees Centrum voor de Consument.

Nieuwsoverzicht
Oplichters aan de lijn

Openingsuren & contact

Communicatie

adres
Kerkplein 53130 Begijnendijk
Stratenplan
Toon op Google Maps
Tel. tel.
016 53 66 78
Fax fax
016 53 26 12
e-mail
communicatie@begijnendijk.be