naar inhoud
Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Hanteer een veilige volgafstand!

22 maart ’18 (do)
Hoe sneller je rijdt, hoe meer volgafstand je moet laten tussen jezelf en jouw voorligger. Als je te dicht achter jouw voorligger rijdt, riskeer je een kop-staartaanrijding. Voldoende afstand houden is dus de boodschap en bovendien wettelijk verplicht!

Hou minstens twee seconden afstand. Dat is de vuistregel! Je kan dit ook doen door ‘Last night a dj saved my life’ te zingen! Kies een duidelijk herkenningspunt langs de weg, zoals een verlichtingspaal. Zodra jouw voorligger de verlichtingspaal voorbijrijdt, tel je twee seconden of zing je het bekende discorefreintje ‘Last night a dj saved my life’. Dat duurt exact even lang! Rijd je na die twee seconden of als je uitgezongen bent zelf voorbij de verlichtingspaal? Dan rijd je op een veilige afstand. Ben je eerder bij de paal? Dan rijd je te dicht achter jouw voorligger. Bij een nat wegdek tel je een seconde extra, nl. de ‘driesecondenregel’. Bij een nat wegdek is jouw remafstand immers groter en moet je verder van jouw voorligger blijven. In dat geval zing je ‘Last night a dj saved my life from a broken heart’.

Weet dat je in alle omstandigheden moet kunnen stoppen voor een hindernis die je kan voorzien of als jouw voorligger een noodstop maakt. Jouw stopafstand is afhankelijk van de tijd die je nodig hebt om te reageren, de staat van jouw remmen, banden en het wegdek. Is het wegdek glad of de zichtbaarheid niet goed? Of rijd je achter motorrijders, bussen, vrachtwagens, prioritaire voertuigen of andere voertuigen van waaruit de chauffeur jou moeilijk kan zien? Laat dan meer afstand tussen jezelf en jouw voorligger. Dit is ook een goede reflex als iemand jou wil inhalen en voor jou ruimte nodig heeft om weer in te voegen, een achterligger te dicht rijdt en je zwaar geladen bent of met een aanhangwagen rijdt. Tot slot houd je beste voldoende afstand bij het naderen van een overweg en in werfzones of op onbekend terrein.


Meer info?
Vlaamse Stichting Verkeerskunde
www.veiligverkeer.be
info@vsv.be

Nieuwsoverzicht