naar inhoud

Drie redenen voor jouw overstap!

16 september ’19 (ma)
Van 16 tot en met 22 september 2019 is het weer ‘Week van de Mobiliteit’. Deze week worden er tal van acties en initiatieven rond duurzame mobiliteit georganiseerd om iedereen even stil te laten staan bij zijn of haar verplaatsingsgedrag en te laten proeven van de alternatieven.

Wie meer stapt, trapt, het openbaar vervoer neemt of de wagen met anderen deelt, voelt zich opvallend beter. Bovendien mag iedereen die deze week de overstap maakt, rekenen op een extra portie geluk. 

Meer autominderen is een erg goedkoop abonnement op de gym. Zo wordt lichaamsbeweging erg haalbaar en dat hoeft geen tijd of geld te kosten. Gezond leven vraagt dagelijks 30 min. bewegen. Met een fietsrit van 4 à 5 km, per dag een half uur heen en terug, kom je dus al een heel eind. Logisch voor wie gaat stappen of trappen, maar ook gebruikers van trein, tram of bus en autodelers zijn opvallend actiever. Japanse onderzoekers vergeleken bus- en treingebruikers met verknochte automobilisten. De eerste groep had ruim 40 procent minder vaak te kampen met overgewicht, hoge bloeddruk of zelfs diabetes.

Wie de auto vaker laat staan, slaapt ook beter. Onderzoekers van de universiteit in het Amerikaanse Stanford vroegen mensen met slaapproblemen om naar het werk te fietsen. De tijd die ze nodig hadden om in slaap te vallen halveerde en ze sliepen een uur langer. Wie meer beweegt, ontspant zich ook en dat helpt om goed te slapen. Niet enkel jouw lichaam wordt beter van regelmatig bewegen, maar het is ook goed voor jouw geest. Zo krijgt jouw zelfvertrouwen een opkikker en verlaagt het risico op depressie. Wie wel eens wat gestresseerd is, kan beter gaan autominderen. Bewegen blijkt een hele effectieve methode om stress te bestrijden. Het geeft jouw lichaam een soort van ‘stress-oefening’, waardoor de communicatie tussen zenuwstelsel, hart, nieren, en spieren beter verloopt.

Ben je overtuigd? Doorbreek dan jouw gewoontes en probeer dat autominderen! Ervaar de voordelen, laat jezelf overtuigen en deel jouw avonturen op sociale media met #goedopweg. Je vindt alle alternatieven en initiatieven op www.weekvandemobiliteit.be.

De ‘Week van de Mobiliteit’ is een initiatief van het Netwerk Duurzame Mobiliteit en haar leden in samenwerking met de Vlaamse Overheid.

Nieuwsoverzicht