naar inhoud
Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Extra politiecontroles op nieuwe ‘killer’ in Vlaams-Brabant

04 september ’19 (wo)
In september 2019 controleren de politiediensten in Vlaams-Brabant extra op rijden onder invloed en afleiding aan het stuur. Hiermee wil het provinciebestuur, samen met de lokale en federale politiediensten en het gerecht, een daling van het aantal verkeersongevallen realiseren.

In Vlaams-Brabant gebeurden in 2018 in totaal 3 134 verkeersongevallen. Daarbij vielen 34 doden, 256 zwaargewonden en 3 696 lichtgewonden. Controles op rijden onder invloed blijven nog steeds nodig om het doel van minder verkeersslachtoffers te bereiken. In een op de tien verkeersongevallen met zwaargewonden of doden die in Vlaams-Brabant in 2018 gebeurden, reed de bestuurder onder invloed van alcohol. Ook in kleine hoeveelheden vergroot alcohol het ongevalsrisico. Alcohol vergroot niet alleen het ongevalsrisico, maar ook de ernst van ongevallen.

In september 2019 controleren de politiediensten ook op afleiding aan het stuur. Afleiding achter het stuur wordt aanzien als de nieuwe ‘killer’ in het verkeer.  Bedienen van gsm of tablet aan het stuur leidt tot gevaarlijke situaties in het verkeer. Als je belt tijdens het rijden, loop je immers tot vier keer meer risico om in een ongeval betrokken te raken. Bellen, sms’en, berichten verzenden of lezen achter het stuur zijn handelingen die de aandacht op de weg verminderen. Hierdoor heeft de bestuurder minder oog voor verkeersborden, voorrang verlenen of voor andere weggebruikers. Wie afgeleid is, heeft een tragere reactiesnelheid en merkt veranderingen in verkeerssituaties later op. Zelfs handenvrij bellen, is bijna even risicovol als bellen met de gsm in de hand. Rijden met een gsm of tablet in de hand is een groot risico voor de verkeersveiligheid en daarom verboden in ons land. Wie het toch doet, riskeert een boete die kan oplopen tot € 2 000,00. De rechter kan ook het verval van het recht tot sturen (rijverbod) uitspreken.

Voor een veilige rit volstaat het enkele eenvoudige handelingen uit te voeren:

  • de gsm of tablet uit het gezichtsveld en buiten handbereik leggen, bijvoorbeeld in het handschoenenkastje;
  • de app voor veilig rijden downloaden/instellen, hiermee blokkeer je de gsm geheel of gedeeltelijk tijdens het autorijden;
    • voor IOS: via Instellingen – Niet storen – niet storen tijden autorijden
    • voor Android: via Playstore – In-Traffic Reply
  • laat je niet verleiden om in de file toch de gsm of tablet te gebruiken;
  • stel de GPS in voorafgaand aan je vertrek, niet tijdens het rijden. 


Meer info?
www.vlaamsbrabant.be 

Nieuwsoverzicht

Openingsuren & contact

Politiezone BRT

adres
Kruisstraat 243120 Tremelo
Stratenplan
Toon op Google Maps
Tel. tel.
016 53 11 23
Fax fax
016 53 23 31
e-mail
pzbrt@tremelo.be

Politie wijkkantoor Begijnendijk

adres
Professor Scharpélaan 41 3130 Begijnendijk
Stratenplan
Toon op Google Maps
Tel. tel.
016 53 51 29
Fax fax
016 52 07 52

Lees meer artikels over