naar inhoud

Controles op rijden onder invloed en gordeldracht

01 maart ’18 (do)
In maart controleren de politiediensten in Vlaams-Brabant extra op rijden onder invloed en gordeldracht. De controles op de gordeldracht zijn een onderdeel van de campagne ‘Bij mij ben je veilig’ waarmee het provinciebestuur sensibiliseert om de gordel te dragen.

Om het aantal verkeersslachtoffers nog verder te doen dalen, worden in samenwerking met de lokale en federale politiediensten gedurende zes maanden per jaar provinciaal gecoördineerde controles op rijden onder invloed gehouden. Wie rijdt onder invloed van alcohol is minder stuurvaardig, reageert trager en kan risico’s minder goed inschatten. Daardoor verhoogt het risico op een ongeval. Bij 12,50% van alle verkeersongevallen met lichamelijk letsel die zich in 2016 in Vlaams-Brabant voordeden, was er sprake van alcoholmisbruik.

Met de campagne ‘Bij mij ben je veilig’ stimuleert het provinciebestuur van Vlaams-Brabant om zowel voorin als achteraan in de wagen de gordel te dragen. Positief is dat steeds meer mensen de gordel dragen, zo blijkt uit de Nationale gedragsmeting gordel die het VIAS-institute in 2015 uitvoerde. 91,7% van de personen vooraan in de wagen draagt de gordel.

Er kunnen jaarlijks in België een honderdtal levens gered worden als alle inzittenden van een auto zich goed beveiligen. Vaak wordt de gordel niet vastgeklikt uit onachtzaamheid of zijn de inzittenden van mening dat de gordel niet hoeft als ze korte ritten afleggen. De gordel en het goed gebruik van een kinderzitje zijn belangrijke veiligheidselementen waarmee de inzittenden zich kunnen beschermen tegen de gevolgen van een ongeval. De impact van een botsing met een snelheid van 50 km/u komt overeen met 35 maal het gewicht van de inzittende. Zelfs een botsing aan lage snelheid kan zonder gordel zware gevolgen hebben.


Controlecijfers Vlaams-Brabant 2017

In 2017 werden 172 322 voertuigen gecontroleerd door de lokale en federale politiediensten. Zij hebben 69 446 ademtesten uitgevoerd. Daarvan waren er 1 536 alerte ademtesten en 2 063 positieve ademtesten. Dit komt overeen met 2% overtreders.


Meer info?
www.vlaamsbrabant.be/gordelcampagne 

Nieuwsoverzicht
BOB en trots erop!

Openingsuren & contact

Politiezone BRT

adres
Kruisstraat 243120 Tremelo
Stratenplan
Toon op Google Maps
Tel. tel.
016 53 11 23
Fax fax
016 53 23 31
e-mail
pzbrt@tremelo.be

Politie wijkkantoor Begijnendijk

adres
Kerkplein 33130 Begijnendijk
Stratenplan
Toon op Google Maps
Tel. tel.
016 53 51 29
Fax fax
016 52 07 52

Lees meer artikels over