naar inhoud
Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Politie controleert in april op alcohol en snelheid

02 april ’18 (ma)
Het provinciebestuur van Vlaams-Brabant streeft naar minder verkeersongevallen en minder verkeersslachtoffers. Daarom controleren de politiediensten in april 2018 op rijden onder invloed en onaangepaste of overdreven snelheid.

Bestuurders die gedronken hebben, lopen een sterk verhoogd risico op een ongeval. Dat blijkt ook uit de cijfers van het VIAS-institute. In België test een op de tien autobestuurders positief na een ongeval. Onder de ernstig gewonde slachtoffers loopt dit op tot vier op tien personen. Inname van alcohol leidt bij chauffeurs tot verminderde concentratie en een tragere reactiesnelheid. Het kan ook slaperigheid veroorzaken. Vaak overschatten chauffeurs die rijden onder invloed zichzelf en denken ze dat ze nog goed kunnen rijden. 

Overdreven of onaangepaste snelheid leidt tot een hoger aantal ongevallen en tot meer ernstige ongevallen. Naar schatting 10 tot 15% van alle ongevallen en 30% van de ongevallen met dodelijk letsel zijn rechtstreeks het gevolg van overdreven of onaangepaste snelheid. Een te hoge snelheid zorgt bij de chauffeur voor een vernauwing van het gezichtsveld, een grotere remafstand en minder tijd om te reageren bij een onverwachte gebeurtenis. Uit de Nationale Verkeersonveiligheidsenquête 2017 van het Vias-institute blijkt dat 30% van de Belgen te snel reed op de autosnelweg, binnen en buiten de bebouwde kom in een periode van dertig dagen voorafgaand aan de bevraging.

In 2017 werden in Vlaams-Brabant in het kader van gerichte bemande controles op overdreven of onaangepaste snelheid door de lokale en federale politiediensten in totaal 1 782 278 voertuigen gecontroleerd, daarvan bleken er 168 345 in overtreding te zijn wat overeenstemt met 9,44% overtreders.


Meer info?
www.vlaamsbrabant.be/gordelcampagne 

Nieuwsoverzicht
BOB

Openingsuren & contact

Politiezone BRT

adres
Kruisstraat 243120 Tremelo
Stratenplan
Toon op Google Maps
Tel. tel.
016 53 11 23
Fax fax
016 53 23 31
e-mail
pzbrt@tremelo.be

Politie wijkkantoor Begijnendijk

adres
Professor Scharpélaan 41 3130 Begijnendijk
Stratenplan
Toon op Google Maps
Tel. tel.
016 53 51 29
Fax fax
016 52 07 52

Lees meer artikels over