naar inhoud

Begijnendijk hangt een laken uit het raam!

14 oktober ’19 (ma)
Op donderdag17 oktober 2019 hangt het bestuur aan het gemeentehuis en OCMW-gebouw een wit laken uit het raam als het symbool voor de hoop op een wereld zonder armoede.

Op 17 oktober 1987 werd op het Mensenrechtenplein in Parijs een gedenksteen onthuld ter ere van alle slachtoffers van honger, uitsluiting en geweld. In 1992 riep de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties deze dag uit tot ‘Internationale Dag voor de Uitroeiing van Armoede’. Armoede is immers een schending van de mensenrechten. Wereldwijd komen op 17 oktober dan ook mensen samen om slachtoffers van een leven vol ellende te herdenken en kenbaar te maken dat ze weigeren armoede nog langer te aanvaarden.

Deze editie voeren de leden van het Netwerk tegen Armoede actie om de maximumfactuur ook in secundair onderwijs te introduceren, zodat elk kind zijn talent kan ontwikkelen. Het basisonderwijs werkt immers al langer met een maximumfactuur. Het probleem van betaalbaarheid stelt zich daardoor minder in dat onderwijsniveau, maar wel steeds meer in het secundair onderwijs. De kosten daar lopen sterk uit elkaar en zijn schoolafhankelijk, maar vanaf het derde leerjaar ook afhankelijk van de studierichting. Een maximumfactuur wordt gezien als een goede manier om scholen te dwingen hun kostenbeleid onder de loep te nemen. Bovendien is dit een maatregel die alle ouders ten goede komt en hen duidelijkheid biedt over de totale kost van een schooljaar.

Sommige scholen maken duidelijk en effectief werk van een kostenbeheersend beleid, maar dat doen ze lang nog niet allemaal. Daarom hangt het bestuur op donderdag 17 oktober 2019 aan het gemeentehuis en OCMW-gebouw een wit laken uit het raam, het symbool voor de hoop op een wereld zonder armoede. Ook jij kan op 17 oktober 2019 jouw solidariteit met de strijd tegen armoede tonen en een wit laken uit het raam hangen. Ontsnappen uit armoede is immers een zaak van iedereen!

Nieuwsoverzicht